Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na eHealth sa minulo 47 miliónov eur, posvietili si naň poslanci

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Na vývoj projektu išli financie zo štrukturálnych fondov OPIS a zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Poslanci sa už boli pozrieť na to, v akom stave je zavádzanie elektronizácie zdravotníctva. Do eHealthu sa doteraz investovalo 47 miliónov eur, v praxi však stále nefunguje. Na poslaneckom prieskume v Národnom centre zdravotníckych informácií (NCZI) boli členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo ešte vo štvrtok (19.5.), média o ňom neinformovali. Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) to zdôvodnil tým, že termín sa určil narýchlo.

Na prieskume sa nezúčastnili len poslanci a zástupcovia NCZI, ale aj zástupcovia ministerstva zdravotníctva, konzorcia a tvorcov informačných systémov. Podľa šéfa NCZI Petra Blaškovitša treba sústrediť pozornosť na súčasný stav eHealthu, a zároveň sa pozerať do budúcnosti. "Snahou všetkých zainteresovaných je, aby bol projekt elektronizácie a informatizácie zdravotníctva zavedený do reálnej praxe v čo najskoršom možnom čase a bol prínosom ako pre pacientov, tak aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa NCZI Soňa Valášiková.

Na vývoj projektu sa podľa jej slov doteraz vynaložilo 47 miliónov eur s DPH, išlo o zdroje zo štrukturálnych fondov OPIS a zo štátneho rozpočtu. Koľko peňazí ešte treba, nie je jasné. "Na základe zhodnotenia stavu projektu eHealth sa určí, koľko financií ešte bude potrebných na prípravu prevádzky a samotnú prevádzku elektronizácie slovenského zdravotníctva," vysvetlila Valášiková.

Ako by malo elektronické zdravotníctvo fungovať v praxi si vyskúšal šéf poslaneckého výboru Zelník. "Zdá sa, že pripravenosť je, uvidíme kedy sa to spustí," skonštatoval. Do témy podľa neho netreba vnášať emócie. Myslí si, že Slovensko mohlo prebrať systém z inej krajiny, nevytvárať vlastný a vyvarovať sa tak detských chýb. Poukázal tiež, že systém bude možno až tak bezpečný, že to môže spôsobovať komplikácie. Pacienti majú dostať šesťmiestny kód, Zelník sa obáva, ako sa s ním pacienti poradia. Upozornil, že ak si ho dajú ku kartičke, je aj tak po bezpečnosti.

Podľa poslankyne a členky výboru Janky Cigánikovej (SaS), nie je celkom zrejmé, koľko sa na eHealth minulo kvôli vracaniu eurofondov pre nestihnuté termíny. Nepáči sa jej, že namiesto toho, aby sa venovala pozornosť téme ako je eHealth, sa na výbore rieši jeho podpredseda Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) . Neverí, že sa eletronizácia spustí na budúci rok do praxe. Chýba jej napríklad riešenie pre lekárov, ktorí by mali do systému nahrávať dáta o pacientoch. Ako poukázala, na takýto účel nie sú vyčlenené peniaze. Je presvedčená, že aj keby sa projekt podarilo zrýchliť, nahratie dát bude problémom.