Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Košice očakávajú prílev turistov, problémom je dopravné spojenie

Slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety v centre Košíc dnes podvečer prilákalo podľa organizátorov zhruba 20.000 Košičanov a návštevníkov mesta. Tí sa okrem hlavného programu prizerali predstaveniu piatich vybraných podujatí projektu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Vedľa stojaca Urbanova veža poslúžila ako projekčná plocha pre mapping, ktorý stvárnil históriu nielen košickej katedrály, ale aj ďalších významných lokalít regiónu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Košice privítali zvýšený počet turistov už minuloročnú letnú sezónu.

Košice 20. januára (TASR) - Mesto Košice očakáva od projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 aj zvýšený príliv turistov. Veľký záujem o metropolu východného Slovenska podľa výkonnej riaditeľky organizácie Košice Turizmus Ivety Niňajovej potvrdili januárové veľtrhy cestovného ruchu v Helsinkách, Oslo, Viedni a Štuttgarte. Ľudia sa na nich prišli o Košiciach cielene informovať, lebo o nich čítali alebo počuli, a chceli vedieť viac.

"Priemerný nárast návštevnosti Košíc je 30 percent ročne. Ak dosiahneme 50-percentný nárast, budem veľmi spokojná," uviedla Niňajová pre TASR v súvislosti s očakávaniami na tento rok. Značka EHMK podľa nej rok čo rok silnie, najmä v krajinách, kde sú projekty úspešné alebo marketing projektu je silne národne orientovaný, ako tomu bolo u nemeckého Essenu v roku 2010.

Košice privítali zvýšený počet turistov už minuloročnú letnú sezónu. "Zaznamenali sme výrazný nárast jednodňových návštevníkov, ktorí pricestovali z Budapešti. Prevládali medzi nimi najmä Španieli, Briti. Rovnako sme zaznamenali výrazný nárast od našich susedov z Rakúska," konštatovala šéfka košickej organizácie cestovného ruchu.

Podľa údajov dochádza v meste aj k zmene štruktúry vyhľadávaných typov ubytovania v prospech hotelových zariadení vyššieho štandardu na úkor zariadení nižšieho štandardu. V roku 2012 to bolo až o 17 percent.

Záujem o druhé najväčšie slovenské mesto výrazne podporili odporúčania prestížnych turistických sprievodcov ako Lonely Planet či nedávne články vo svetových médiách. "Zaznamenali sme až štvornásobný nárast návštevnosti webstránky www.visitkosice.eu, čo môže súvisieť s marketingovými aktivitami v roku 2012, s blížiacim sa otváracím ceremoniálom, ale samozrejme aj s týmito odporúčaniami," konštatovala Niňajová.

Ako pretrvávajúce nevýhody Košíc pre ďalší rozvoj turizmu označila chýbajúce nízkonákladové ubytovanie európskeho štandardu a hostely, chýbajúce nízkonákladové letecké spojenie s Európou a vlakové spojenie medzi Krakovom a Budapešťou. Nízky je aj počet incomingových cestovných kancelárií, predávajúcich Východné Slovensko.

Organizácia Košice Turizmus prezentuje mesto cez jeho unikátne genius loci, celoročné podujatia, ale aj cez unikátne okolie so šiestimi lokalitami UNESCO a štyrmi národnými parkmi v dostupnosti dvoch hodín od mesta. Návštevník tak má možnosť ísť na jednodňový výlet do okolia a kombinovať tak kultúru, poznávanie a prírodu. "Pokračujeme s prezentačnými aktivitami, infocestami pre novinárov na východ Slovenska, špeciálnymi produktovými kampaňami na internete a v médiách. Od marca sprístupníme na www.visitkosice.eu rezervačný formulár na rezervácie ubytovania a programu," konštatovala Niňajová.

Návštevnícke centrum pre turistov v centre mesta na Hlavnej ulici podľa nej od apríla rozšíri otváracie hodiny aj na nedeľu a bude posilnené na dvoch ľudí. Predĺžené otváracie hodiny bude mať aj počas veľkých podujatí.