Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

EK je so Slovenskom v konaní pre smernicu o obetiach trestných činov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko ju neinformovalo o tom, ako do legislatívy zapracovalo európsku smernicu o ochrane obetí trestných činov.

Bratislava 8. marca (TASR) – Európska komisia (EK) je so Slovenskom v konaní vo veci porušenia právnych predpisov. Slovensko ju neinformovalo o tom, ako do legislatívy zapracovalo európsku smernicu o ochrane obetí trestných činov. Pre TASR to povedala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Slovensku bola formálna výzva zaslaná 27. januára 2016, čím bolo začaté konanie. Dostalo ju i ďalších 15 členských štátov Európskej únie (EÚ). "Konanie ešte formálne prebieha, EK vyhodnocuje odpoveď Slovenska na formálnu výzvu," uviedla Ludviková.

Termín na zapracovanie smernice bol vlani v novembri. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR tvrdí, že do právneho poriadku bola väčšina smernice zapracovaná. Tá má napríklad napraviť, aby boli práva obetí trestných činov uznávané minimálne v rovnakej miere ako práva páchateľov.

Ludviková pre TASR nedávno povedala, že pre EK je najvyššou prioritou, aby sa dohodnuté pravidlá dostali do praxe a aby obete trestných činov získali čo najskôr účinnú právnu ochranu. Je podľa nej zodpovednosťou členských štátov, aby právne predpisy EÚ prevzali včas do svojich vnútroštátnych poriadkov a informovali o tom EK.

Práva obetí na Slovensku sa za uplynulé štyri roky posilnili, uviedlo v reakcii MS SR. "Poškodení získali v trestnom konaní nové práva," argumentovala pre TASR koncom februára hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Zmeny sa podľa nej urobili v zákone o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ale aj zavedením elektronického systému monitoringu odsúdených. "V rámci neho sa vytvorili podmienky na omnoho účinnejšiu ochranu obetí, napríklad domáceho násilia," dodala.