Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

EK: Rezort školstva spĺňa podmienky pre implementáciu OP Výskum

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerstvo školstva dostalo dnes od Európskej komisie (EK) list ohľadom Operačného programu (OP) Výskum a inovácie.

Bratislava 28. júla (TASR) – Ministerstvo školstva dostalo dnes od Európskej komisie (EK) list ohľadom Operačného programu (OP) Výskum a inovácie. Konštatuje sa v ňom, že rezort ako riadiaci orgán tohto operačného programu spĺňa podmienky EÚ na jeho efektívnu implementáciu.

"Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR bol doručený list zo strany EK, v ktorom sa konštatuje, že Ex ante kondicionality 1.1 a 1.2 týkajúce sa RIS3 a Smart Specialization v rámci operačného programu Výskum a inovácie (OPVaI) sú naplnené a oficiálne schválené Európskou komisiou," uviedlo pre TASR ministerstvo školstva.

"Môžeme potvrdiť, že podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini spolu so svojim odborným tímom a v úzkej spolupráci s ministerstvom školstva vyvinul maximálne úsilie, aby Slovensko splnilo posledné dve ex ante kondicionality, týkajúce sa OP veda a inovácie," konštatovala riaditeľka komunikačného odboru podpredsedu vlády Jana Burdová.

Ex ante kondicionality (EAK) predstavujú základný predpoklad pre implementáciu jednotlivých operačných programov. Definujú podmienky, bez ktorých nie je možné na základe skúseností z predchádzajúcich období efektívne implementovať európske štrukturálne a investičné fondy. EAK sú pri implementácii projektov v programovom období 2014 – 2020 novým prvkom zavedeným zo strany EK za účelom zabezpečenia účinného a efektívneho využívania finančnej podpory Európskej únie prideľovanej členským štátom. Predstavujú súbor komplexných opatrení, ktoré si vyžadujú najmä vypracovanie nových národných stratégií, politík, ako aj novelizáciu relevantných zákonov.