Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

EK schválila prevzatie podielu v Slovenských elektrárňach firmou EPH

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Firmy sa na predaji 66-% podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, ktorý sa zrealizuje v dvoch fázach, dohodli ešte v decembri minulého roka.

Brusel 26. júla (TASR) - Európska komisia schválila kúpu podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH) od talianskej firmy Enel a prevzatie spoločnej kontroly spomínaných firiem v slovenskej spoločnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firmy sa na predaji 66-% podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, ktorý sa zrealizuje v dvoch fázach, dohodli ešte v decembri minulého roka. Cena bola predbežne stanovená na 750 miliónov eur.

Európska komisia dnes oznámila, že navrhovaná transakcia nepovedie k ohrozeniu hospodárskej súťaže. Dôvodom je, že aktivity spoločností sa prekrývajú len v malej miere, prípadne budú aj naďalej čeliť silnej konkurencii zo strany ostatných hráčov na trhu. Navyše, vzhľadom na to, že na veľkoobchodnom trhu s elektrinou existujú alternatívne zdroje dodávok, firmy nebudú mať ani schopnosť, ani záujem brániť po transakcii svojej konkurencii v prístupe na maloobchodný trh s elektrinou.