Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

EK vybrala sedem projektov na podporu reforiem na Slovensku

Ilistračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi úspešnými uchádzačmi zo Slovenska je napríklad samotné MF SR, ktoré získa strategické a metodologické poradenstvo pre projekt Hodnota za peniaze.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v marci tohto roka spustila Program na podporu štrukturálnych reforiem 2017 -2020. Slovensko sa do neho zapojilo s 22 národnými projektmi, z ktorých tím komisie po preskúmaní vybral sedem najlepších. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

Medzi úspešnými uchádzačmi zo Slovenska je napríklad samotné MF SR, ktoré získa strategické a metodologické poradenstvo pre projekt Hodnota za peniaze. Ďalším je Finančné riaditeľstvo SR, ktoré si stanovilo za cieľ vytvoriť stratégiu pre dobrovoľné dodržiavanie daňových predpisov či Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB), ktorá vytvorí zásobník projektov vhodných na financovanie návratnou formou pomoci.

Medzi vybranými je aj rezort zdravotníctva, ktorý sa vo svojom projekte zameral na zlepšenie nákladovej efektívnosti zdravotníckych služieb, zlepšenie kvality a prístupu občanov k zdravotníckym službám. Ministerstvo hospodárstva zase získa asistenciu pri vytváraní podmienok pre rodinné podnikanie na Slovensku.

V aktuálnom kole vyčlenil tím EK na slovenské projekty 1,36 milióna eur. Na rozdiel od štrukturálnych fondov, správu a riadenie celého projektu zabezpečuje priamo komisia. Rezorty sú tak len prijímateľom výhod programu. Program nekončí a krajiny sa doň budú môcť zapojiť opäť na jeseň tohto roka.

Hlavným cieľom tohto programu je pomôcť krajinám pri vykonávaní štrukturálnych reforiem podporujúcich rast. "Tieto reformy by mali pomôcť posilniť konkurencieschopnosť, zvýšiť produktivitu a udržateľný rast, vytvárať pracovné miesta a podporovať investície," priblížil rezort financií.

Iniciatíva vychádza zo skúseností nadobudnutých pri poskytovaní technickej pomoci krajinám vykonávajúcim programy makroekonomických úprav – Grécka a Cypru. Program je otvorený všetkým členským štátom EÚ, hlavným výberovým kritériom je kvalita projektov a opodstatnenosť reforiem v kontexte potrieb príslušného členského štátu.