Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Ekonomická diplomacia podporuje ukrajinské a slovenské firmy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

L. Parízek ocenil možnosti, ktoré ponúka Charkov a Charkovská oblasť pre zahraničné investície. Zdôraznil nevyčerpaný potenciál slovensko-ukrajinských obchodných vzťahov.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek viedol slovenskú podnikateľskú misiu na Ukrajinu. Začala sa Podnikateľským fórom Slovensko – Charkov, perspektívy partnerstva. Ako informoval tlačový odbor ministerstva, na misii sa zúčastňujú dve desiatky slovenských firiem z oblastí, ako sú elektrotechnický priemysel, energetika, potravinárstvo, farmácia, informačné technológie, turistický ruch a služby.

Parízek ocenil možnosti, ktoré ponúka Charkov a Charkovská oblasť pre zahraničné investície. Zdôraznil nevyčerpaný potenciál slovensko-ukrajinských obchodných vzťahov. Na pracovných rokovaniach sa stretol aj s prvým zástupcom predsedníčky Charkovskej oblastnej štátnej administratívy Markom Bekkerom, primátorom mesta Charkov Gennadijom Kernesom a honorárnym konzulom Slovenskej republiky v Charkove Viktorom Popovom.

Navštívil tiež závod pre výrobu leteckej a kozmickej techniky FED. Rezort diplomacie poznamenal, že v oblasti Charkova pôsobí tisícka priemyselných podnikov a poľnohospodárskych producentov. Tento región je zároveň jedným z desiatich najväčších študentských centier v Európe, ktorý tvorí 80 vysokých škôl spojených do jedného univerzitného konzorcia. V súčasnosti je tu sústredených takmer 60 % hlavných zariadení vedeckej a technickej činnosti, výskumné ústavy a projekčné organizácie. MZV priblížilo, že každá šiesta inovácia na Ukrajine sa realizuje v podnikoch v Charkove.

Obchodný obrat medzi Slovenskom a Ukrajinou prekonal dočasný pokles a v roku 2018 dosiahol takmer 1,2 miliardy eur, pričom podľa MZV sa očakáva ďalší rast obchodnej výmeny. Ukrajina je významným strategickým partnerom aj z pohľadu dodávateľa surovín pre ďalšie spracovanie na Slovensku.