Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

EKS: Za prvý rok bolo vyškolených 21 certifikovaných školiteľov

Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník Foto: TASR/Michal Svítok

Školenia a komunikáciu v rámci konzorcia EKS zabezpečuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky.


Bratislava 5. júla (TASR) - Za prvý rok fungovania Elektronického kontraktačného systému (EKS) bolo vyškolených 21 certifikovaných školiteľov, ktorí následne zaučili približne 6500 objednávateľov a 350 dodávateľov. Školenia a komunikáciu v rámci konzorcia EKS zabezpečuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

"Ten veľký nepomer spočíva v tom, že objednávatelia sa často prvýkrát stretávajú s princípmi verejného obstarávania. Dodávatelia sú tí, ktorí už pracovali so zákonom o verejnom obstarávaní a majú skúsenosti," vysvetlil generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Vyčíslil tiež, že za prvý rok bolo o EKS publikovaných takmer 1800 údajov.

Elektronické trhovisko a obchodovanie na ňom chce konzorcium, v ktorom sú okrem TASR aj Anasoft a Slovak Telekom, používateľom do budúcnosti ešte viac približovať. Na júl a august preto napríklad pripravilo letnú súťaž na podporu obchodovania.

"Budeme žrebovať z najaktívnejších dodávateľov aj objednávateľov 60 vecných a zážitkových cien. Na ilustráciu, bude sa hrať o víkendové pobyty vo wellness hoteloch na Slovensku, bude možnosť vyhrať let balónom, ak si bude výherca želať adrenalínový zážitok, bude sa môcť zúčastniť na celodennom cvičení požiarnikov na Lešti," priblížil Rezník. Medzi cenami je aj čierna a biela technika alebo externé disky.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje v prípade štátu 1000 eur, pri ostatných 5000 eur a dosahuje najviac 134.000 eur, respektíve 207.000 eur. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v rámci EKS ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.