Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ekumenický koncert NAPS venovaný pamiatke prezidenta Michala Kováča

XIII. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert 2017, ktorý sa konal v novej budove SND v Bratislave venovali organizátori pamiatke prezidenta Michala Kováča, čestného člena inštitútu Foto: Inštitút NAPS

Koncert sa už tradične konal pod záštitou najvyšších predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku.

Bratislava 5. októbra (OTS) - Len pár dní pred výročím smrti prvého prezidenta novodobej SR a čestného člena Inštitútu NAPS (Naše Aktivity Pre Slovensko), Michala Kováča, usporiadalo občianske združenie už trinásty ročník medzinárodného ekumenického koncertu. Predstavitelia inštitútu sa ho s priazňou rodiny zosnulého prezidenta Kováča rozhodli venovať práve jeho pamiatke. „Pán prezident Kováč sa stal čestným členom nášho inštitútu hneď v prvom roku jeho pôsobenia a symbolické venovanie nášho najväčšieho každoročného poduajtia jeho pamiatke je pre nás nielen obrovskou cťou, ale aj záležitosťou našich sŕdc,“ povedal pre médiá zakladateľ Inštitútu NAPS, Peter Solej.

Koncert sa už tradične konal pod záštitou najvyšších predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku. V tomto roku sa ho zúčastnili a s príhovormi vystúpili aj pravoslávny metropolita Arsenios z Viedne, legát Ekumenického patriarchu Bartolomeja I. Konštantinopolského a prezident Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov, kardinál Kurt Koch. „Veľmi si vážime, že duchovný vodca pravoslávnych Kresťanov už celé desaťročie sleduje a podporuje ekumenické snaženia nášho inštitútu, ako i to, že najbližší spolupracovník pápeža v oblasti ekumenizmu prijal naše pozvanie a pricestoval na historicky prvú návštevu našej krajiny. Ďakujem týmto svetovým autoritám za ďalšiu „Našu Aktivitu Pre Slovensko,“ doplnil Solej.
Zakladateľ Inštitútu NAPS Peter Solej odprevádza kardinála Kurta Kocha, prezidenta Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov a metropolitu Arseniosa, osobného legáta Ekumenického patriarchu Bartolomeja I. Konštantinopolského
Foto: Inštitút NAPS

Na koncerte zazneli kresťanské i židovské spevy vo viacerých jazykoch v podaní vyše 200 umelcov zo Slovenska i Maďarska. Medzi nimi nechýbal obľúbený Bratislavský chlapčenský zbor, či známa formácia Pressburger Klezmer Band. Umelcov doprevádzal orchester Sinfonietta pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša. V závere podujatia udelili hierarchovia kresťanských cirkví požehnania v piatich jazykoch a modlitbou sa k nim pridal aj rabín židovskej náboženskej obce. Koncertu sa zúčastnili veľvyslanci a zástupcovia vedúcich diplomatických viacerých krajín. Podujatie svojou osobnou prítomnosťou podporila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Podujatia sa zúčastnili viaceré významné osobnosti
Foto: Inštitút NAPS

Na ekumenickom koncerte usporadúvanom Inštitútom NAPS doteraz vystúpili umelci z desiatich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal telegram pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. V uplynulom roku sa dvanásty ročník podujatia konal pod spoločným patronátom prezidentov Maďarska a Slovenska, Jánoša Ádera a Andreja Kisku.
Trinásty ročník sa konal v novej budove SND v Bratislave
Foto: Inštitút NAPS

Inštitút NAPS vznikol pred dvanástimi rokmi v Medzilaborciach. Svoju činnosť realizuje aj v oblasti vzdelávania, kultúry či postavenia žien v spoločnosti. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili aj v Prešove, Košiciach či Banskej Bystrici. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha Gregor III. za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.