Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Osobnosti hudobného sveta REAGUJÚ na nečakanú smrť Vaša Patejdla

Vašo Patejdl a Ján Baláž Foto: TASR/Štefan Puškáš
Na archívnej snímke Milan Majerský. Foto: TASR Dano Veselský

Spolu s Vašom Patejdlom boli obaja členmi skvelej hudobnej rodiny.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Hudobník Vašo Patejdl urobil veľa pre slovenskú a českú kultúru. Skonštatovala to speváčka Beáta Dubasová, pre ktorú Patejdl v marci zložil pieseň Pierko pravdy k jej 60. narodeninám.

"Som v šoku, nenachádzam slov, naposledy sme sa stretli pri nakrúcaní programu Záhady tela. Nahrávanie pesničky Pierko pravdy v marci bola naša posledná spolupráca. Pre mňa to bol človek, ktorý mi urobil nádherný život, zložil mi všetky moje hity," uviedla Dubasová pre TASR.
Beáta Dubasová
Foto: TASR/Michal Svítok

H. Vondráčková: Z úmrtia Patejdla som strašne smutná, bola to šokujúca správa


Českú spevácku legendu Helenu Vondráčkovú správa o úmrtí hudobníka, skladateľa a speváka Vaša Patejdla veľmi zarmútila a je z nej šokovaná.

"Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo," uviedla pre TASR Vondráčková.

Patejdl s Vondráčkovou dlhoročne spolupracovali. Naposledy jej v roku 2020 zložil na albume Tvrdohlavá dve skladby. Patejdl bol pravidelným hosťom na jej vystúpeniach v pražskej Lucerne. Okrem dvoch skladieb na albume Tvrdohlavá zložil pre Vondráčkovú v minulosti viacero skladieb.
Na snímke Helena Vondráčková.
Foto: TASR

Elánista Ján Baláž o úmrtí Vaša Patejdla: Keby bolo niečo, čo sa ti dá


Úmrtie hudobníka Vaša Patejdla veľmi ťažko doľahlo na muzikanta Jána Baláža, ktorý s ním spoločne prežil desaťročia. Dlhoročný člen skupiny Elán, gitarista, spevák a skladateľ Ján Baláž hľadal veľmi ťažko slová a preto si v rozhovore pre TASR pomohol parafrázou prvých slov z kultovej piesne tejto legendárnej skupiny Voda, čo má drží nad vodou: ´Keby bolo niečo, čo sa ti dá zniesť´.

"Ešte včera podvečer som s ním telefonoval, takže som vedel, že je veľmi zle. Nebol to teda ´blesk z jasného neba´, ale aj tak som z toho hrozne smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravodlivé, lebo to bol veľmi dobrý človek," povedal Ján Baláž.

Elánista Ján Baláž poznal Vaša Patejdla od detstva: "Spoznal som ho už predtým, keď sme spolu ešte nehrali. Prežil som s ním celý život, prežili sme toho strašne veľa, my sme žili spolu naplno desaťročia."

Spolu s Vašom Patejdlom boli obaja členmi skvelej hudobnej rodiny. "Rodina je, žiaľ, teraz rozdelená. Jeden bude hore, my ešte tu, však nás počká," dodal pre TASR Ján Baláž.

Čurný: Patejdl bol kombináciou umeleckej geniality, pracovitosti a produktivity


Hudobník Vašo Patejdl bol kombináciou umeleckej geniality, pracovitosti a produktivity. V reakcii na jeho úmrtie to pre TASR uviedol hudobný publicista a producent Juraj Čurný.

"Vašo predstavoval neuveriteľnú kombináciu umeleckej geniality, pracovitosti, produktivity, navyše skombinované so slušnosťou a nehraným gentlemanstvom. Vďaka tomu po sebe zanechal stovky skvelých pesničiek a melódií, desiatky albumov, ako aj spomienok na koncerty, filmy či muzikály, ktorých bol súčasťou," uviedol Čurný.

Ako dodal, v histórii modernej slovenskej hudby podľa neho neexistuje skladateľ s bohatším a rôznorodejším portfóliom interpretov, pre ktorých skomponoval skladby premenené na "nadgeneračné" hity.

Patejdl zomrel v sobotu v noci vo veku 68 rokov. Bol hudobníkom, skladateľom, aranžérom, spevákom a dlhoročným členom skupiny Elán.
Slovenský hudobný expert Juraj Čurný.
Foto: Tomáš Martínek


Viacerí politici si pripomenuli zosnulého V. Patejdla, označili ho za legendu


Legenda, ikona československej pop-music, umelecký génius, nezabudnuteľné hity a radosť z hudby. Aj takto si spomenuli na zosnulého speváka a hudobníka Vaša Patejdla viacerí slovenskí politici na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrili sústrasť jeho rodine a blízkym.

"Jeho tvorbu každý z nás veľmi dobre pozná, pretože ju milujeme už desiatky rokov. Vďaka jeho skvelým piesňam tu jeho odkaz ostane už navždy. Česť jeho pamiatke, odpočívajte v pokoji," napísalo hnutie Sme rodina. Strana SaS skonštatovala, že každý má aspoň jednu peknú spomienku spätú s Patejdlovou piesňou. "Odišla ďalšia jedinečná a vzácna legenda, na ktorú budeme dlho spomínať," uviedla strana.

Hnutie OĽANO a priatelia označilo Patejdla za mimoriadneho a vzácneho človeka, vynikajúceho muzikanta a autora nesmrteľných hitov. Poslanec Národnej rady (NR) SR z hnutia Peter Pollák reagoval na správu o úmrtí Patejdla tým, že nás opustil jeden z najlepších skladateľov a hudobníkov. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová sa mu v spomienke poďakovala "za radosť z hudby, za melódie v srdci, za piesne v duši".

"Odišla ikona československej a následne slovenskej populárnej scény. Geniálny skladateľ, úžasný hudobník Vašo Patejdl, na ktorého piesňach vyrastali celé generácie. Je to obrovská strata pre slovenskú kultúru," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Predseda Demokratov Eduard Heger dodal, že niet stužkovej, rodinnej oslavy alebo svadby, na ktorej by nezazneli piesne Elánu a Vaša Patejdla. "Prinášali, prinášajú a budú vždy prinášať radosť na každú oslavu, nech sa budú hrať kdekoľvek na svete," uviedol.

Šéf SNS Andrej Danko vyzdvihol texty Patejdlových piesní a jeho hudbu. "Lúčime sa s hudobnou legendou a umeleckým géniom," vyhlásil. Podobne to vníma aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. "Ďakujeme za prínos tvojej tvorby, ktorá dokázala, že aj slovenská hudba vie byť svetová," napísal na sociálnej sieti. Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poznamenal, že legendy odchádzajú, no spomienky zostávajú. Patejdlove piesne sú podľa jeho slov nesmrteľné.

"Výnimočný skladateľ hitov medzinárodnej úrovne, ktoré zostávajú. Táto správa ma zasiahla. Ďakujem za radosť a umenie, ktoré Vašo neúnavne šíril," napísal predseda KDH Milan Majerský.