Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Elektrárne Nováky sa pripravujú na rekonštrukciu dvoch svojich blokov

Na snímke pohľad na ENO. Foto: TASR/Pavol Remiáš

S modernizáciou blokov, ktorú by mali Slovenské elektrárne zabezpečovať aj s Hornonitrianskymi baňami Prievidza, počítajú SE po roku 2015.

Zemianske Kostoľany 12. marca (TASR) - Elektrárne Nováky (ENO) sa pripravujú na modernizáciu dvoch svojich blokov. Vyplýva to zo zmeny navrhovanej činnosti, ktorú Slovenské elektrárne (SE) predložili na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zámer rekonštrukcie bloku ENO posudzoval rezort životného prostredia ešte v roku 2005, a to s výsledkom realizovať ju. Vzhľadom na zmenu legislatívy ho SE predložili opäť.

Zmena navrhovanej činnosti spočíva v rekonštrukcii jestvujúcich blokov B1 a B2 za účelom zníženia poruchovosti, predĺženia životnosti a zníženia emisií na úroveň požadovanú smernicou Európskej únie z roku 2010. Navrhovaná zmena spočíva v primárnych a sekundárnych opatreniach na kotloch, rekonštrukcií elektrostatických odlučovačov a rekonštrukcii absorbéra odsírovacieho zariadenia.

S modernizáciou blokov, ktorú by mali SE zabezpečovať aj s Hornonitrianskymi baňami Prievidza (HBP), počítajú SE po roku 2015. Bane v tejto súvislosti plánujú po modernizácii vybudovať nový zdroj, ako aj logistické centrum biomasy, ktorého súčasťou by bolo cielené pestovanie energetických plodín. Dodávali by ich do súčasných a nových zdrojov ENO, pre Handlovskú energetiku a iných záujemcov.

Bloky B1 a B2 boli uvedené do prevádzky v roku 1964 a majú výkon po 110 megawattov. V období rokov 1990 až 1994 na nich bola realizovaná generálna oprava.