Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Elektronické trhovisko už využili obstarávatelia v každom okrese

Na snímke poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová Foto: TASR/Michal Svítok

Štátne inštitúcie uzatvorili na trhovisku za prvý rok fungovania zákazky v celkovom objeme 15 miliónov eur.

Bratislava 4. júla (TASR) - Na Slovensku nie je ani jeden okres, v ktorom by si aspoň jeden verejný obstarávateľ nevyskúšal obchodovanie na Elektronickom trhovisku. "Hovorí to o veľmi dobrej práci na poli informovanosti a šírenia znalosti o systéme," vyzdvihla pri hodnotení prvého roka fungovania systému poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová.

Celkovo doteraz uzatvorené obchody na trhovisku presiahli hodnotu 50 miliónov eur pri úsporách 11 miliónov eur. Podľa očakávaní sa na ňom najviac obchoduje s tovarmi, ktoré predstavujú 86 % počtu obchodov a 70 % ich objemu. Služby tvoria 12 % počtu a 19 % objemu transakcií. Behrová osobitne vyzdvihla obchodovanie so stavebnými prácami, ktoré síce predstavujú len 2 % počtu, ale až 11 % zazmluvneného objemu zákaziek.

Štát obchoduje necelú štvrtinu (23 %) všetkých vyhlásených zákaziek na Elektronickom trhovisku, samospráva viac ako pätinu (21 %). "Čo ma veľmi teší, ak často z médií počujeme pochybnosti o tom, ako sa nakupuje za verejné zdroje v zdravotníctve, zdravotníctvo tvorí pätinu obchodov na trhovisku. Sú tam veľmi zaujímavé úspory," konštatovala poradkyňa ministra vnútra.

Tento sektor pri obchodoch v celkovom objeme 8 miliónov eur dosiahol doteraz na trhovisku úsporu takmer 1,5 milióna eur, vyčíslila. Okrem tradičných tovarov ako tonery a kancelársky papier boli typicky obchodovanými komoditami zdravotnícky spotrebný materiál, liečivá, ale aj väčšie zdravotnícke zariadenia.

Štátne inštitúcie uzatvorili na trhovisku za prvý rok fungovania zákazky v celkovom objeme 15 miliónov eur. Oproti prvotným vstupným cenám pri nich dosiahli úspory cez 4 milióny eur. Nakupovali pritom najmä kancelárske potreby a zariadenia, čistiace a hygienické potreby, potraviny, ale napríklad aj letenky.

"S kolegami z ministerstva životného prostredia diskutujeme o tom, že budeme podporovať zelené obstarávanie," avizovala Behrová. Takéto obchody by podľa nej mohli byť osobitne označované, pričom jedným z atribútov by mohla byť napríklad lokálna dodávka potravín.

Samosprávam priniesli obchody na Elektronickom trhovisku za takmer 16 miliónov eur úsporu cez 3 milióny eur. Obstarávali kancelárske potreby a zariadenie, ale aj rôzne ochranné pomôcky, zo služieb najmä údržbu zelene, ihrísk či vozoviek. Desiatky tisíc eur sa podľa Behrovej usporili pri takých pre samosprávu typických tovaroch, ako sú smetné nádoby. "Dostali sa možno o tretinu alebo aj polovicu nižšie s cenou," doplnila.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Okrem trhoviska nasledujú v rámci Elektronického kontraktačného systému (EKS) ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.