Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Elektronické žiadosti urýchlia doručenie rodných listov do cudziny

Ilustračné foto Foto: TASR

Malo by to skrátiť často aj viac ako dvojmesačnú čakaciu lehotu pre rodičov, ktorým sa deti narodili inde než na území Slovenska.

Bratislava/Edelstal 22. februára (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR pracuje na príprave elektronickej formy zasielania žiadostí o vystavenie rodného listu zo zastupiteľských úradov na matriky. Malo by to skrátiť často aj viac ako dvojmesačnú čakaciu lehotu pre rodičov, ktorým sa deti narodili inde než na území Slovenska. „Týchto detí pribúda, zatiaľ čo v roku 2014 ich prišlo zo zahraničia 8.499, v roku 2015 to už bolo 11.212 žiadostí“, píše sa v dnešnom stanovisku Tlačového odboru MV pre TASR s tým, že osobitnú matriku MV v Bratislave, kde vybavujú žiadosti o rodné listy pre všetky deti, ktoré sa slovenským rodičom narodili v zahraničí, posilnili na sedem pracovníčok, ale to problém dlhej čakacej lehoty nevyrieši.

„Žiadosť o vydanie rodného listu prichádza na matriky prostredníctvom pošty cez zastupiteľský úrad a spätne sa rodný list dostane k rodičom cez zastupiteľský úrad opäť poštou, takže čas, za ktorý sa dostane k rodičom, je v momentálnej situácii opodstatnený“, uvádza sa v stanovisku MV.

Na rodný list zo slovenskej matriky pre syna, ktorý sa narodil 10. decembra 2015, čaká už dva mesiace aj Dalibor Trebichalský z rakúskej prihraničnej obce Edelstal. "Syn sa narodil v Hainburgu, rakúsky rodný list si manželka vyzdvihla cestou z pôrodnice a preukaz poistenca (e-card) prišiel týždeň po synovom narodení“, uviedol dnes Trebichalský pre TASR s tým, že rodný list zo Slovenska stále nemajú, preto novorodencovi nemôžu vybaviť pas a takmer každý deň už viac ako dva mesiace cestujú cez hranice nelegálne. „Syna nemôžeme prihlásiť ani na dlhodobý pobyt a kým nedostane toto povolenie, nebudeme mať žiadne prídavky na dieťa“, doplnil.

Elektronická forma podávaných žiadostí o vystavenie rodného listu slovenského dieťaťa narodeného v zahraničí, ktorá by mala urýchliť jeho doručenie rodičom, je v súčasnosti v testovacej prevádzke zastupiteľského úradu v Prahe.