Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aj na slovenskom trhu sa objavili geneticky modifikované petúnie

Petúnie, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pestovanie geneticky modifikovaných petúnií nie je v Európskej únii povolené. Genetická modifikácia ovplyvňuje sfarbenie kvetu.

Bratislava 30. mája (TASR) - Výskyt geneticky modifikovaných petúnií, ktoré sa objavili v Európskej únii, sa potvrdil tento mesiac aj na Slovensku. Ukázali to kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Testy ich odhalili vo viacerých odrodách. Na svojom webe o tom informuje ministerstvo životného prostredia.

"Kontroly okrasných rastlín ešte nie sú ukončené, SIŽP požiadala o súčinnosť v kontrolnej činnosti Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, odbory životného prostredia okresných úradov, colné úrady aj všetky hraničné inšpekčné stanice s rastlinolekárskou službou," uvádza envirorezort.

Pestovanie geneticky modifikovaných petúnií nie je v Európskej únii povolené. Genetická modifikácia ovplyvňuje sfarbenie kvetu. Petúnie, ktoré inšpekcia odhalí, sa zničia. Spotrebiteľom, ktorí ich zakúpili, sa odporúča zneškodniť ich ako bežný domový odpad. Zoznam dotknutých odrôd je na webe envirorezortu. Podľa ministerstva takéto petúnie nepredstavujú environmentálne riziko.