Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Arktická zima zaskočila migrujúce vtáctvo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Najhoršiu situáciu hlásia ornitológovia z východného Slovenska.

Bratislava 20. marca (TASR) - Migrácia a prílety mnohých druhov vtáctva vrcholia na prelome druhej a tretej marcovej dekády. Počas tohtoročného putovania však sťahovavé vtáky zaskočila arktická zima. TASR o tom informoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

Mínusové teploty, sneženie, silný vietor a poľadovica prekvapili migrujúce spevavce, bahniaky, vodné vtáky či dokonca bociany biele nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, napríklad v Maďarsku, Rumunsku či Bulharsku. "Pre tie vtáky, ktoré doleteli do týchto krutých podmienok, môžu byť dôsledky fatálne. Nedostatok potravy v premrznutej a zasneženej krajine spôsobí náhly úhyn najmä u druhov s rýchlym metabolizmom. V čase núdze tiež strácajú plachosť a dochádza k častým kolíziám s autami či stretom s rôznymi objektmi," uviedol Gúgh. Doplnil, že ak aj zvládnu takéto nepriaznivé podmienky a prežijú, ich reprodukčná kondícia bude oslabená a tento rok nemusia vychovať mláďatá.

Najhoršiu situáciu hlásia ornitológovia z východného Slovenska. "Pri cestách je možné vidieť obrovské množstvo spevavcov, ale aj cíbikov chochlatých či čajok smejivých. Na vtáčie kŕmidlá prilietajú veľké počty vtákov, kde si snažia doplniť energiu. Kritickú situáciu potvrdzujú aj nálety škorcov na kŕmidlá či konzumácia ovocia inak semenožravými druhmi vtákov," doplnil Matej Repel zo senianskej pobočky SOS/BirdLife Slovensko.

Gúgh uviedol, že v prípade nálezu oslabnutých jedincov je nevyhnutné kontaktovať odborníkov a privolať pomoc. "Pri pozorovaní kŕdľov vtákov pri cestách spomaliť jazdu, aby nedošlo ku kolíziám. V týchto dňoch je vhodné doplniť krmivom aj vtáčie kŕmidlá. Hlavná migračná vlna vtáctva z afrických zimovísk je zatiaľ len na ceste smerom do Európy," uzavrel.