Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Ekopolis spustil ďalší ročník ankety Strom roka 2021

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fanúšikovia budú môcť za stromy hlasovať od 1. júla.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Nadácia Ekopolis spúšťa 19. ročník ankety Strom roka 2021. Organizátori hľadajú stromy s pozoruhodnými príbehmi, ktoré vyzdvihujú význam starých, vzácnych či ohrozených stromov a vzbudzujú záujem ľudí o životné prostredie. Informovala o tom Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

"Jednotlivci, mestá, školy či organizácie majú aj v roku 2021 príležitosť prihlásiť do ankety stromy, ktoré poznajú, obdivujú a ktoré sú ich srdcu blízke. Výzva je otvorená do 30. apríla," priblížila Ragalová.

Prihlasovanie nominantov prebieha elektronicky, prostredníctvom online formulára alebo papierovo, zaslaním prihlášky na adresu nadácie. Po uzávierke nominácií bude nasledovať výber odbornou porotou, ktorá spomedzi všetkých uchádzačov vyberie 12 finalistov tohtoročnej ankety, uviedla Ragalová. Fanúšikovia budú môcť za stromy hlasovať od 1. júla.

"Strom je symbolom spolupatričnosti medzi ľuďmi a prírodou. Každý strom viaže uhlík, zadržiava vodu a je dôležitým prostredím pre ďalšie organizmy, a tak vďaka stromom je krajina krajšia, pestrejšia aj odolnejšia voči zmenám klímy," hovorí riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď. Dodáva, že anketou chcú upozorniť na dôležité funkcie, ktoré stromy v krajine plnia.