Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Smilne bude hĺbková kontrola geologického prieskumu

Na archívnej snímke pri obci Smilno členovia petičného výboru proti prieskumu sa snažia blokáciou cesty poukázať na stav, že poľskí pracovníci chodia cez súkromné pozemky bez ich súhlasu. Vľavo v pozadí sú dočasné ubytovne poľských pracovníkov. Cesta k vrtu je na pravej strane. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dodržiavanie zákona v geologického prieskumu ložísk v tejto lokalite v okrese Bardejov navyše preverí hĺbková ministerská kontrola.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR nemá v rámci aktuálne platnej legislatívy žiadne právne nástroje, ktoré by nariadili firme Alpine Oil and Gas (AOG), s.r.o., vykonať pred začatím prieskumných vrtov v Smilne v okrese Bardejov proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Minister László Sólymos (Most-Híd) však chce ťažobnú spoločnosť presvedčiť, aby tento krok urobila z vlastnej iniciatívy. Zároveň chce podmienky geologického prieskumu preveriť hĺbkovou ministerskou kontrolou. Šéf envirorezortu to uviedol na dnešnom brífingu v Bratislave.



Minister sa chce v čo najkratšom čase stretnúť so zástupcami ťažobnej spoločnosti. "Vyzvem ich, aby proaktívne pristúpili k vykonaniu procesu EIA," uviedol Sólymos. Pripomenul, že v súčasnosti spoločnosť povinnosť danú zákonom v tomto prípade nemá, legislatíva, ktorá nariaďuje vykonať EIA aj v prípade prieskumných vrtov, začne platiť od januára 2017. Sólymos verí, že samostatná iniciatíva ťažobnej firmy by znamenala upokojenie situácie v Smilne.



Dodržiavanie zákonných povinností geologického prieskumu v súčasnosti navyše preverí hĺbková ministerská kontrola. "Budeme striktne požadovať plnenie toho, čo držiteľovi licencie ukladá zákon," uviedol minister.
AOG získala licenciu na prieskum ložísk a zemného plynu v lokalite Svidník, Medzilaborce a Snina pred desiatimi rokmi. V katastrálnom území obcí Krivá Oľka v okrese Medzilaborce, Smilno v okrese Bardejov a Ruská Poruba v okrese Humenné chce prieskumnými vrtmi preveriť prítomnosť ložísk ropy a zemného plynu. Proti vrtom vznikla pred rokom petícia, záporné stanovisko voči aktivitám spoločnosti AOG prejavili niektorí aktivisti zameraní na ochranu životného prostredia a majitelia blízkych pozemkov.

V tomto roku požiadala spoločnosť o predĺženie licencie na geologický prieskum o osem rokov, ministerstvo akceptovalo predĺženie na päťročné obdobie. Priestor prieskumného územia sa zmenšil v priemere o 88 percent. "Doteraz bolo na Slovensku vykonaných viac ako tisíc prieskumných vrtov, nemáme informáciu, že by počas nich došlo k poškodeniu či ohrozeniu životného prostredia. Licenciu sme predlžovali aj na základe týchto skúseností," zdôraznil Sólymos.



Podľa ministra je potrebné vziať do úvahy i to, že geologické prieskumy pomáhajú určiť nerastné bohatstvo krajiny, sú taktiež zdrojom príjmov pre štátny rozpočet i samosprávy. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 80 prieskumných území bez nutnosti posúdenia ich vplyvov na životné prostredie.

AOG 9. novembra vydala vyhlásenie, že v súlade s platným predĺžením licencií na prieskum sa pripravuje obnoviť práce na prvom skúšobnom vrte v obci Smilno v okrese Bardejov. Odvoláva sa na to, že prípravné práce a následné vŕtanie v danej lokalite sú v súlade s platnými predpismi a zákonmi SR. Prieskumný vrt Smilno je zameraný na overenie prítomnosti ložiska zemného plynu. V prípade, že bude vrt úspešný, bude plyn z neho v budúcnosti transportovaný do miestnej distribučnej siete plynu. Ak sa ukáže, že vrt nemá dostatočný potenciál, bude podľa vyjadrenia spoločnosti bezpečne a trvalo uzavretý a celé technické vybavenie bude odstránené. Vrtné pracovisko bude následne uvedené do pôvodného stavu.