Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Návrhom na vyhlásenie národného parku Podunajsko sa zaoberá ŠOP SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko

Mali by sem patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj.

Bratislava 20. januára (TASR) – Návrhom na vyhlásenie národného parku Podunajsko sa v súčasnosti zaoberá Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Tá už spustila s maďarskými partnermi projekt, ktorého výsledkom bude aj odborná štúdia, či územie Podunajska spĺňa podmienky na vyhlásenia národného, respektíve prírodného parku na Slovensku. Pre TASR to potvrdili samotní štátni ochranári.

Ministerstvo životného prostredia nechce tému prípadného národného parku Podunajsko konkrétne hodnotiť, kým nebudú hotové a posúdené odborné podklady. "Ochrana prírody musí byť postavená na odborných základoch. Nakoniec ani v ochranárskej obci nepanuje jednoznačný názor. Za rezort možno povedať, že ministerstvo preferuje komplexný prístup k ochrane prírody na Slovensku," povedala pre TASR hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Štátna ochrana prírody sa minulý rok zapojila do projektu za takmer 470.000 eur, ktorý bude realizovať spoločne s Národným parkom Nezidersko - Hanság v Maďarsku. Jeho zámerom je vypracovanie konceptu cezhraničného prírodného/národného parku v priestore Podunajska, kde je v súčasnosti vnímaná veľká potreba založenia funkčnej a udržateľnej organizácie. Tá by bola zodpovedná za koordináciu ochrany prírody, environmentálneho vzdelávania a ekoturistických iniciatív pozdĺž slovensko-maďarskej hranice.

"Dlhodobým cieľom projektu je podporiť cezhraničnú spoluprácu organizácií ochrany prírody prostredníctvom vytvorenia spoločného prírodného/národného parku v regióne Žitného ostrova na slovenskej strane Dunaja a Malého Žitného ostrova (Szigetkoz) na maďarskej strane Dunaja," informovala ŠOP SR. Prírodný park Szigetkoz-Žitný ostrov má byť podľa štátnych ochranárov v budúcnosti súčasťou pripravovaného národného parku Podunajsko.

Jeden z iniciátorov vzniku národného parku Podunajsko Miroslav Dragun pre TASR uviedol, že aktivisti naďalej komunikujú so širokou verejnosťou i ŠOP SR. "Snažíme sa ľuďom vysvetľovať výhody a potenciál národného parku, nakoľko od začiatku iniciatívy sa snažíme, aby vyhlásenie národného parku Podunajsko prišlo z iniciatívy verejnosti a nie z rozhodnutia politikov," skonštatoval. Vo februári a marci plánujú v Bratislavskom kraji niekoľko diskusií na túto tému a zároveň sa budú aktivisti snažiť získať podporu Trnavského a Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Do národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia, ktoré žiadajú ochranári či viacerí vedci, je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

Vyhlásenie národného parku už napríklad podporilo Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch.

Vyhlásenie národného parku je v kompetencii vlády na návrh ministerstva životného prostredia.