Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ochranári podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu Belianskych lúk

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Národná prírodná rezervácia Belianske lúky na podhorí Tatier je známa nielen svojráznymi biotopmi, flórou i faunou, ale aj vďaka tomu, že ide o najväčšie zachované slatinné rašelinisko na Slovensku.

Spišská Belá 17. októbra (TASR) - Tak ako každý rok, aj v tomto roku pokračuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) v realizácii opatrení na vybraných lokalitách s výskytom vzácnych a ohrozených biotopov, rastlín a živočíchov. "V prírodnej rezervácii Belianske lúky sme s pomocou krovinorezov a ručného náradia aspoň sčasti podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu," informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Existencia vzácnych druhov tam podľa neho závisí od pravidelnej starostlivosti o tieto biotopy. Nie na celej ploche chráneného územia sa v súčasnosti tradične hospodári, ako to bolo v minulosti. "Je preto potrebné starať sa aj o časti územia, kde tradičné hospodárenie absentuje, a pravidelne odstraňovať aspoň výmladky drevín. Brzdením prirodzene prebiehajúcich sukcesných procesov a potláčaním konkurenčne silnejších druhov sa zachovávajú vhodné podmienky pre existenciu vzácnych druhov, udržuje sa optimálny vodný režim a prispieva to k zachovaniu vzácnych slatinných biotopov," ozrejmil Majko.

Národná prírodná rezervácia Belianske lúky na podhorí Tatier je známa nielen svojráznymi biotopmi, flórou i faunou, ale aj vďaka tomu, že ide o najväčšie zachované slatinné rašelinisko na Slovensku. Bližšie spoznať krásy tejto lokality umožňuje turisticko-náučný chodník, ktorý sa začína pri cyklotrase medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou.