Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ornitológovia budú cez víkend počítať vodné vtáctvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klimatické zmeny vodné vtáky vyháňajú zo Slovenska, čo potvrdzujú minuloročné vedecké štúdie.

Bratislava 11. januára (TASR) - Cez víkend bude na Slovensku naraz spočítavať vodné vtáctvo viac ako 400 ornitológov. O najväčšom monitoringu vtáctva TASR informovala Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko. Už teraz však upozorňuje, že klimatické zmeny vodné vtáky vyháňajú zo Slovenska. Potvrdzujú to podľa nich minuloročné vedecké štúdie.

"Pred viac ako desiatimi rokmi na Slovensku zimovali desaťtisíce chochlačiek sivých, dnes sú to už len stovky. Takisto ubudli potápače malé či hlaholky severské, ktoré ostávajú v zime v severnejších krajinách," priblížil koordinátor sčítavania vodného vtáctva na Slovensku Michal Baláž.

Správanie však menia aj druhy, ktoré predtým v zime na Slovensku neostávali. "Ešte pred niekoľkými rokmi bolo obrovskou raritou, ak na Slovensku zimoval bocian. Posledné roky sa táto situácia opakuje pravidelne a cez zimu u nás ostáva niekoľko bocianov bielych," dodal Baláž.

Výsledky víkendového sčítania je podľa ornitológov ťažké odhadnúť. "Zatiaľ je však vtáctva menej ako pred dvoma rokmi. Stačí však jedna vlna ochladenia a vtáctvo zimujúce severne od Karpát sa môže dať do pohybu a môžu sa tak u nás ocitnúť ďalšie desaťtisíce zimujúcich vtákov, napríklad čajok sivých či bielohlavých," uzatvára Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.