Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ornitológovia radia, ako postupovať pri náleze mládať sokolov myšiarov

Na snímke samica sokola myšiara hôrneho kŕmi mláďa v hniezde. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Mladé sokoly si po vyletení z hniezda skúšajú svoje prvé lety a posedávajú v okolí miesta, kde sa vyliahli. Pokiaľ ich nájdete, netreba ich podľa ornitológov odnášať.

Bratislava 18. júla (TASR) - Ornitológovia radia ľudom, ako postupovať, keď nájdu mláďatá sokolov myšiarov, známych aj ako pustovka či poštolka. Odhadujú, že v intraviláne je na Slovensku približne tisíc párov sokola myšiara. Na hniezdenie si často vyberajú aj balkóny. Mladé sokoly si po vyletení z hniezda skúšajú svoje prvé lety a posedávajú v okolí miesta, kde sa vyliahli. Pokiaľ ich nájdete, netreba ich podľa ornitológov odnášať.

"Sokol myšiar si na hniezdenie často vyberá práve paneláky, kostoly, školy či iné budovy, ktoré mu poskytnú podmienky na hniezdenie. Nepotrebuje veľa, stačí mu črepník so zeminou, zabudnuté vedro, dostatočne veľký výklenok. Ak sa u vás zapáči obom sokolím partnerom, znesú na vybrané miesto najčastejšie štyri až šesť vajec. Tie takmer mesiac zahrievajú, kým sa začnú liahnuť sokolíky. Ďalší mesiac trvá, kým mláďatá vyrastú a sú schopné lietať. Toto obdobie je pre intravilánové páry typické od polovice júna do konca júla," hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Ak ľudia nájdu už vyletené mláďatá, netreba ich z miesta nálezu odnášať, kým to skutočne nepotrebujú, radia ornitológovia. Najčastejšie si potrebujú iba oddýchnuť. Keď si pre odpočinok vyberú miesto dostatočne vysoko, mimo dosahu psov a mačiek a zároveň nie sú zranené, väčšinou stačí ponechať ich na mieste. Po čase samy odletia. Keď je vtáča zranené, treba kontaktovať odborníka. Zdravé mláďa na zemi treba dať čo najvyššie, ideálne blízko hniezda. "Niekedy sa stane, že z hniezda vypadne príliš mladé mláďa. Ak je bez zranenia, vrátime ho do pôvodného hniezda a zamedzíme opätovnému vypadnutiu," doplnil Slobodník.

Kompletné informácie o tom, ako postupovať pri náleze operenca, možno nájsť na webe Ochrany dravcov na Slovensku - www.dravce.sk/prvapomoc.