Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správa NP Malá Fatra odkúpila 12 hektárov lesných pozemkov

Na archívnej snímke pohľad na vrchy Veľkej a Malej Fatry. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Finančné zdroje na výkup pozemkov sú rozpočtované v rámci prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR, konkretizovali zo správy národného parku.

Varín 12. februára (TASR) - Správa Národného parku (NP) Malá Fatra odkúpila lesné pozemky na území národného parku. K doterajším 2602 hektárom pozemkov vo vlastníctve štátu tak pribudne ďalších približne 12 hektárov. Správa NP o tom informovala na svojom webe.

"Pozemok bol odkúpený v rámci uplatnenia predkupného práva štátu, ktoré sa vykonáva v územiach s tretím a vyšším stupňom ochrany. Finančné zdroje na výkup pozemkov sú rozpočtované v rámci prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR," konkretizovali zo správy národného parku.

Podľa ďalších zverejnených informácií ide už o druhý výkup súkromných pozemkov zo strany štátu na území NP Malá Fatra. Prvýkrát odkúpil štát v zastúpení Ministerstva životného prostredia SR od súkromných vlastníkov lesné pozemky s výmerou 34 hektárov už v roku 2017. Udialo sa to symbolicky po 50 rokoch územnej ochrany Krivánskej Malej Fatry.