Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vodohospodársky podnik obnoví protipovodňovú ochranu na Malom Dunaji

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstva životného prostredia vlani v auguste pozastavilo odstránenie drevín a iniciovalo kompenzačné opatrenia.

Bratislava 27. januára (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik obnoví v najbližších dňoch práce na protipovodňovej ochrane dolného úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda.

V rámci projektu vznikne nový vtáčí ostrov, náhradne sa vysadí vyše 4000 stromov, obnoví sa prirodzený vodný režim v Klátovskom ramene, spriechodnia sa migračné bariéry pre ryby. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

V blízkosti Klátovského ramena a priľahlého úseku Malého Dunaja sú obce ako Horné Mýto, Trhová Hradská, Topoľníky, Ohrady, Dunajský Klátov či Orechová Potôň. V prípade vybreženia Klátovského ramena môže byť podľa envirorezortu ohrozených 2643 obyvateľov. Potenciálne povodňové škody môžu dosiahnuť približne 23,5 milióna eur.

„Počas povodní je bezprostredne ohrozený život 171 obyvateľov s priamymi škodami približne 4,7 milióna eur," tvrdí MŽP.

Momentálne sa ukončuje prvá etapa protipovodňovej ochrany dolného úseku Malého Dunaja. Pred dokončením je podzemná tesniaca stena na ľavostrannej ochrannej hrádzi Malého Dunaja a pravostranná ochranná hrádza Váhu.

Vodohospodári musia do konca roka 2022 spracovať prierezovú vodohospodársko-environmentálnu štúdiu úpravy vodného režimu Klátovského ramena.

„Do kolaudácie zátvorného objektu tiež spriechodnia migračnú bariéru – hať Čierna Voda na toku Malý Dunaj s využitím fragmentov mŕtvych ramien," priblížil odbor komunikácie. Doplnil, že do konca roka 2025 zabezpečia výsadbu dubovo-brestovo-jaseňových alebo vŕbovo-topoľových nížinných lužných lesov.

Envirorezort vysvetľuje, že pre výstavbu protipovodňových opatrení zátvorného objektu s priečnou hrádzou vodohospodári vyrúbu 572 drevín v piatom stupni ochrany národnej prírodnej rezervácie Klátovské rameno. MŽP vlani v auguste pozastavilo odstránenie drevín a iniciovalo kompenzačné opatrenia.

„Výsledkom je zmiernenie environmentálneho dopadu protipovodňových opatrení a zvýšenie kontroly nad ich dodržiavaním," konštatuje odbor komunikácie.