Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sysle pasienkové ohrozujú pytliaci, varujú ochranári

Syseľ pasienkový. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Aktivisti z Ochrany dravcov na Slovensku informovali, že v lokalitách, kde sa venujú návratu sysľa, spozorovali podozrivé osoby.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Snahy o návrat zákonom chráneného sysľa pasienkového do slovenskej prírody ohrozujú podľa ochranárov pytliaci. Aktivisti z Ochrany dravcov na Slovensku informovali, že v lokalitách, kde sa venujú návratu sysľa, spozorovali podozrivé osoby. Sysle sú v ohrození v oblasti Hrhova, Zádielu a Turne.

"V minulosti sme viackrát museli z niektorých miest odstraňovať nastražené pasce, do ktorých pytliaci odchytávali sysle, aby ich mohli jesť. Preto sme okamžite informovali vlastníkov, užívateľov, ako aj Štátnu ochranu prírody," uviedol Ervín Hapl z Ochrany dravcov na Slovensku. Pripomenul, že ak niekto úmyselne usmrtí sysľa pasienkového, ide vzhľadom na chránený druh o trestný čin, resp. prinajmenšom o priestupok.

"Pytliaci môžu zmariť dlhoročné úsilie ochranárov, ktorým sa podarilo zachrániť sysle vo viacerých lokalitách pred vyhynutím a dokonca niekde vytvoriť stabilné populácie," upozornila výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku Lucia Deutschová. Ochranári už zverejnili na sociálnej sieti výzvu, v ktorej žiadajú verejnosť o pomoc pri monitorovaní lokalít sysľov a nahlasovaní podozrivých osôb.