Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Témou 18. ročníka Zelených oáz je Ruka v ruke

Na archívnej snímke výsadba stromov v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach 28. mája 2021 v rámci programu Zelené oázy Nadácie Ekopolis. Foto: TASR - František Iván

Nová výzva na podávanie projektov je otvorená od utorka (14. 11.) do 8. januára 2024. Podporené projekty sa budú môcť realizovať už na jar 2024.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Obce, mestá, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá spolu s dobrovoľníkmi môžu požiadať o financie na výsadbu a revitalizáciu zelene aj v roku 2024. V 18. ročníku grantového programu Slovnaftu a Nadácie Ekopolis Zelené oázy si najlepšie komunitné environmentálne projekty rozdelia 60.000 eur, jeho témou je Ruka v ruke. TASR o tom v stredu informovala Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis.

Podtitul ročníka Ruka v ruke v sebe odráža spoluprácu aktívnych a nadšených ľudí, ktorí chcú rozvíjať verejné priestranstvá, a to so samosprávami, ktoré môžu pomôcť pri zásadných zmenách vzhľadu a spôsobu využívania týchto verejných priestranstiev. "Či už ide o výsadbu alejí, obnovu starých ovocných sadov, budovanie komunitných záhrad, čistenie alebo úpravu existujúcich priestorov, alebo ide o projekty, ktoré zadržiavajú a efektívne hospodária so zrážkovou vodou, možností je veľa. To všetko sa dá len vtedy, keď sa spojí chuť ľudí s podporou samosprávy," uviedla programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Zelené oázy v roku 2024 podľa nej hľadajú projekty, ktoré v tomto duchu dokážu nájsť efektívne prepojenie občianskeho sektora s verejným. Nová výzva na podávanie projektov je otvorená od utorka (14. 11.) do 8. januára 2024. Podporené projekty sa budú môcť realizovať už na jar 2024.

Titul Top projekt v 17. ročníku Zelených oáz získala Baťovianska záhrada, ktorá najlepšie zhmotnila esenciu témy ročníka "S nápadom, spolu a zodpovedne". Projekt z Partizánskeho s názvom V duchu udržateľnosti je iniciatívou a aktivitou niekoľkých žien a občianskych združení, ktoré tu spolupracujú a synergicky sa dopĺňajú. Záhradu začali budovať a vysádzať už v roku 2019. "V roku 2023 získali financie na zachytávanie dažďovej vody z okolitých susedských prístreškov, pretože záhrada je odkázaná hlavne na tento zdroj vody na zalievanie zelene," doplnila Štúberová.

V 17. ročníku grantového programu podporili nadácie 26 projektov. V rámci nich účastníci vysadili viac ako 625 stromov, 745 kríkov, od odpadu vyčistili úsek popri rieke v dĺžke 20 kilometrov, pri brigádach pomohlo 1779 dobrovoľníkov, ktorí odpracovali na projektoch 6917 hodín.