Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv

Na snímke minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR - Martin Baumann

Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.

Bratislava 19. júna (TASR) – Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.

Podujatie je jednou z aktivít envirorezortu, ktorých cieľom je čistejšie a zelenšie Slovensko. „Dunaj je symbolom integrácie Európy a spája obyvateľov susediacich štátov. No touto akciou chceme ukázať, že začať musí každý sám od seba,“ uviedol pri tejto príležitosti minister Sólymos. Vyjadril spokojnosť s tým, že jeho výzvu podporili takmer štyri desiatky samospráv.

Počas Dňa pre Dunaj sa niekoľkočlenné skupiny dobrovoľníkov pustia do čistenia okolia rieky Dunaj, ale aj iných lokalít, kde to bude potrebné, vysvetlil Slavomír Held z komunikačného odboru ministerstva. „Tým, ktorí sa ohlásili v prvom kole, ministerstvo poskytne vrecia na odpad a rukavice. Odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečí rezortná organizácia Slovenský vodohospodársky podnik,“ priblížil.

Iniciatívu šéfa envirorezortu podporili mestské časti Bratislavy: Podunajské Biskupice, Ružinov a Jarovce, mestá Komárno a Štúrovo, obce Rohovce, Vojka nad Dunajom, Kyselica, Horný Bar, Trstená na Ostrove, Ňárad, Sap, Kľúčovec, Medveďov, Kamenica nad Hronom, Trávnik, Veľké Kosihy, Klížská Nemá, Kravany nad Dunajom, Iža, Mužla, Patince, Chľaba, Ivanka pri Dunaji, Zálesie, Tomášov, Hrubý Šúr, Janíky, Nový Život, Bellova Ves, Tomášikovo, Horné Mýto, Trstice, Mostová a Jelka. Tiež mládežnícka organizácia IUVEN.

Medzinárodný deň Dunaja (Danube Day), ktorý pripadá na 29. júna, vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti desiateho výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd. Pri tejto príležitosti sa organizujú rôzne podujatia a aktivity pre širokú verejnosť.