Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Európske smernice o chránených územiach ostávajú bez zmeny

Na snímke výhľad z novej turistickej rozhľadne v rekreačnom areáli Americké námestie na Kamzíku počas jej oficiálneho otvorenia v Bratislave 28. septembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Tohtotýždňové rozhodnutie Európskej komisie vítajú slovenské mimovládne organizácie aj envirorezort.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Európske smernice, ktoré položili základ najväčšej sústave chránených území na svete Natura 2000, sa meniť nebudú. Tohtotýždňové rozhodnutie Európskej komisie (EK) vítajú slovenské mimovládne organizácie aj envirorezort. "Ministerstvo životného prostredia podporovalo zachovanie smernice o vtákoch a smernice o biotopoch, ako aj ochranu biologickej diverzity, teda ochranu rôznorodosti všetkých foriem života," povedala pre TASR jeho hovorkyňa Petra Stano Maťašovská.

Vďaka smerniciam sa chráni viac ako 27.000 európskych území. Tvoria sústavu Natura 2000, ktorá pokrýva takmer pätinu povrchu Európskej únie. Vďaka nim je chránených 1400 ohrozených druhov rastlín a živočíchov a milión kilometrov štvorcových prírodných biotopov. Ochrana v rámci týchto území na Slovensku zabezpečuje zachovanie živočíchov, ako sú napríklad orol kráľovský, kamzík vrchovský, fúzač alpský, hraboš tatranský, viaceré druhy netopierov, z rastlín napríklad cyklámen fatranský či rumenica turnianska.

Po rozhodnutí EK sa pre Slovensko či iné krajiny v podstate nič zásadné nemení, vysvetlila pre TASR Tatiana Nemcová zo SOS/BirdLife Slovensko. Komisia podľa nej potvrdila, že európska legislatíva na ochranu prírody je v poriadku. "Smernice sú už súčasťou nášho právneho poriadku. Dôležité je však povedať, že aj keď bolo potvrdené, že sú v poriadku, proces ich hodnotenia upozornil na problém nedostatočnej implementácie a nedostatočného financovania smerníc," uviedla Nemcová.

Na Slovensku chýbajú programy starostlivosti o územia Natura 2000


Riešenie by podľa nej mohol priniesť akčný plán, ktorý prisľúbila EK. "No do veľkej miery je to v rukách členských štátov. Na Slovensku napríklad stále chýbajú programy starostlivosti o územia Natura 2000, je schválených len niekoľko. Práve tieto dokumenty sú dôležitým nástrojom implementácie, keďže jasne stanovujú, aké opatrenia sú potrebné na ochranu cieľových druhov a tiež stanovujú regulatívy využívania územia," doplnila.

Aj Miroslava Plassmann z WWF Slovensko súhlasí s tým, že Brusel musí teraz predstaviť dobrý akčný plán, ktorý zabezpečí lepšie vynucovanie zákonov a prinesie vhodné riešenia pre prírodu i v rámci ostatných politík a investícií. "Ani ten najlepší zákon nestojí za nič, ak nie je vykonávaný," podotkla.

Európska komisia prehodnocovala uvedené smernice viac ako dva roky, jej rozhodnutie sa pôvodne očakávalo už v lete. Podrobné hodnotenie robil tím nezávislých expertov v rámci tzv. Fitness checku. Proti zmene zelenej európskej legislatívy sa postavilo viac ako pol milióna Európanov.