Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zima vyhnala zo Slovenska viaceré vodné vtáky, ukázalo zimné sčítanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyše 200 ornitológov zrátavalo vtáky na viac ako 2000 kilometroch riek či vodných plôch.

Bratislava 26. januára (TASR) - Ornitológovia počas januárového sčítavania zrátali menej vodného vtáctva ako po iné roky. Vyše 200 ornitológov zrátavalo vtáky na viac ako 2000 kilometroch riek či vodných plôch. Predbežné výsledky ukázali, že počty zimujúcich vtákov na Slovensku budú pre dlhotrvajúce mrazy rekordne nízke. Vyššie počty ako v minulosti sa zistili u niektorých odolnejších druhov.

"Taká zima, ako sme mali pri sčítavaní vtáctva, sa už dlhšie na Slovensku pri januárovom sčítaní nevyskytla. Mnohé lokality, v ktorých sa vtáctvo vyskytovalo predošlé roky, úplne zamrzli. Zamrzli mnohé úseky Váhu, Hrona, zátoky Dunaja a väčšina vodných plôch. V dôsledku toho napríklad počet chochlačiek vrkočatých na Slovensku klesol niekoľkonásobne. Pritom predošlé roky slovenské zimovisko na Dunaji patrilo medzi najvýznamnejšie v strednej Európe," hovorí Jozef Ridzoň ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko.

Táto zima je podľa ornitológov pre vodných vtákov ťažká až brutálna. Viaceré druhy vodných vtákov tak zo Slovenska v dôsledku tuhých mrazov odleteli úplne. "Na mnohých miestach ostali posledné nezamrznuté lokality, kde sa tiesnia veľké kŕdle vodného vtáctva. Delia sa tu o posledné potravné zdroje, preto sme zaznamenali u mnohých prirodzenú mortalitu," povedal hovorca SOS/BirdLife Ján Gúgh. Napríklad labute sú v ťažkých podmienkach na ochorenia náchylnejšie, podozrivé nálezy preto ornitológovia hlásili veterinárnej správe.

Vyššie počty boli zistené predovšetkým u druhov, ktoré do poslednej chvíle vyčkávajú, či ich zimoviská zamrznú. "V prípade potápača veľkého dochádza k zisťovaniu vyšších počtov u nás, len ak sú tuhé zimy. Vtedy zamrznú rieky, na ktorých zimuje v Poľsku a presunú sa cez Karpaty k nám na nezamŕzajúce vodné toky pod vodnými nádržami na Orave a Liptove. Aj v iných lokalitách môžu mať ľudia pocit, že počet vodných vtákov narástol, v skutočnosti však dochádza len ku koncentrovaniu väčších počtov vodného vtáctva na posledné nezamrznuté úseky," zhrnul koordinátor sčítania Michal Baláž.