Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Enviroinšpekcia chce prehĺbiť spoluprácu s políciou

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predovšetkým chceme legislatívne zakotviť spoluprácu inšpekcie a polície. Napríklad, aby inšpekcia v sprievode polície mohla vstúpiť na súkromný pozemok, priblížil minister László Sólymos.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zlepšiť dohľad nad dodržiavaním envirolegislatívy. V piatok to avizoval šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd). Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) dostala vyšší rozpočet a viac pracovných miest, v súčasnosti envirorezort pracuje na legislatívnom zakotvení spolupráce s políciou.

"MŽP a rezort vnútra už nejaký čas pracujú na zefektívnení riešenia envirokriminality. Stanovili sme si niekoľko okruhov. Predovšetkým chceme legislatívne zakotviť spoluprácu inšpekcie a polície. Napríklad, aby inšpekcia v sprievode polície mohla vstúpiť na súkromný pozemok," priblížil minister. Presný časový rámec legislatívneho riešenia si podľa svojich slov netrúfa odhadnúť.

Výhody spolupráce polície a SIŽP podľa neho ukázal napríklad zásah NAKA v Moste pri Bratislave a Limbachu, ktorý prebehol v súčinnosti so SIŽP. Mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvat D4.



Posilniť by sa podľa envirorezortu mala aj spolupráca pri internetovej kriminalite. "Často práve na internete dochádza k predaju chránených živočíchov a je nevyhnutné legislatívne zakotviť povinnú súčinnosť prevádzkovateľov portálov pri odhaľovaní páchateľov," povedal Sólymos.

"Ani tá najprísnejšia legislatíva nepomôže, ak ostane len na papieri a nebudeme prísne strážiť jej dodržiavanie v reálnom živote. Veľká časť zodpovednosti za dodržiavanie envirozákonov je na pleciach SIŽP," konštatoval minister. Inšpekciu vyzval, aby v prípadoch, kde je to potrebné, neváhala s udelením ani tých najvyšších pokút.