Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Environmentalisti: Kvalita ovzdušia potrebuje systémové zmeny

Smog v ovzduší. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za veľkú časť znečistenia ovzdušia môžu domácnosti, ktoré v zastaraných kotloch spaľujú tuhé palivá.

Bratislava 1. februára (TASR) – Na riešenie smogových situácií, aké sa tento rok opakovali v Jelšave alebo Martine, sú potrebné ráznejšie systémové zmeny. Myslia si analytici z Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia.

Inštitút radí presnejší monitoring, kontrolu aj menších a malých spaľovacích zariadení, kvóty na znečisťujúce látky, pri ktorých Slovensko nespĺňa limity a možnosť obmedzovania prevádzok pri smogových situáciách.

Na zhoršenú kvalitu ovzdušia v Jelšave, Prešove a Žiline koncom januára upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Za nepriaznivú situáciu v Jelšave a Žiline môžu podľa ústavu najmä vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov.

Za veľkú časť znečistenia môžu domácnosti, ktoré v zastaraných kotloch spaľujú tuhé palivá. Ministerstvo preto vo svojej Envirostratégii 2030 navrhuje podporovať výmenu starších kotlov za nové.

Niektoré domácnosti však v kotloch spaľujú aj odpad, čo zákon zakazuje. „Ekonomická situácia nemôže byť jediný dôvod, prečo rešpektovať porušovanie zákona, ktoré vedie k ohrozeniu zdravia. Okrem toho mnohí ľudia pália odpady v krboch a kotloch len preto, že nemajú dostatok informácií o následkoch alebo sa im proste nechce venovať triedeniu odpadov,“ vysvetľuje Pavol Široký z IEP.

Znečistené ovzdušie sa na Slovensku podľa Európskej environmentálnej agentúry podpisuje pod viac ako 5600 predčasných úmrtí ročne.