Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Enviroprojekt Lesov SR má upozorniť na lykožrúta

Na snímke lykožrút smrekový. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výsledkom projektu S lapačmi do lesa bude posolstvo o tom, že lykožrút smrekový je obrovský celospoločenský problém.

Donovaly 18. apríla (TASR) – Dovedna dvadsať študentov zo Strednej lesníckej školy v Liptovskom Hrádku a gymnázií z Banskej Bystrice sa v týchto dňoch spoločne s lesníkmi štátneho podniku Lesy SR zapojí na Donovaloch do projektu S lapačmi do lesa. Na základe aktivity vznikne informačné video o lykožrútovi smrekovom, ktoré sa bude distribuovať na všetky základné a stredné školy na Slovensku, a má upozorniť na celospoločenský vplyv tohto škodcu lesov. TASR informoval hovorca Lesov SR Radko Srnka.

„Výsledkom projektu S lapačmi do lesa bude posolstvo o tom, že lykožrút smrekový je obrovský celospoločenský problém. Okrem informácií o smrekových porastoch a ich poškodzovaní lykožrútom smrekovým bude niesť zábery z aplikovania aktívnej ochrany - boja voči škodcovi,“ uviedol o zámere projektu generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Prvý deň doobeda bude venovaný prednáškam a diskusii na tému lykožrút, poobedie bude zamerané na inštruktáž k terénnym prácam a príprave lapačov. „Tie budú na druhý deň umiestňované do porastov, v ktorých okrem lapačov budú študenti mať možnosť pripraviť aj lapáky. Takýmto spôsobom sa snažíme odovzdať posolstvo a zapojiť aj ďalšie generácie do aktívnej ochrany lesa“ vysvetlil vedúci odboru komunikácie Lesov SR Marián Nosáľ s tým, že napríklad v minulom roku sa v rámci pôsobnosti Lesov SR odchytilo prostredníctvom fenoménových lapačov viac ako 350 miliónov jedincov lykožrútov.