Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Aj organizácie SR sa môžu uchádzať o cenu Natura 2000

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prihlášky môžu záujemcovia posielať do 30. septembra, pričom víťazi budú známi o rok - 21. mája 2020.

Bratislava 21. mája (TASR) - Slovenské organizácie, samosprávy, vzdelávacie inštitúcie, ale aj jednotlivci sa môžu uchádzať o cenu Natura 2000. Súťaž vyhlásila Európska komisia a informuje o nej Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Prihlášky môžu záujemcovia posielať do 30. septembra, pričom víťazi budú známi o rok - 21. mája 2020. Ocenenie, ktoré Komisia prvýkrát predstavila v roku 2015, sa udeľuje na základe hlasov od širokej verejnosti. Za minulé ročníky bolo odovzdaných už viac ako 100.000 hlasov.

"Prírodné chránené oblasti, ako napríklad Natura 2000, zohrávajú zásadnú úlohu pri zastavení straty biodiverzity v EÚ," zdôraznil pri príležitosti vyhlásenia súťaže eurokomisár pre životné prostredie Karmenu Vella. Pri ochrane planéty podľa neho potrebné vedieť oceniť aj individuálne úspechy.

Natura 2000 je európska sústava chránených území, ktorú členské štáty EÚ vyhlasujú pre zachovanie najcennejších a ohrozených druhov a biotopov Európy. Pozostáva z chránených vtáčích území a z území európskeho významu.