Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Aj zber jarných kvetov má svoje pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Snežienka rastie na lúkach, v záhradách, lesoch či v hájoch. V týchto oblastiach je dovolené trhať kvety snežienok, ale aj napríklad cesnaku medvedieho.

Bratislava 15. marca (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR apeluje na dodržiavanie povinností pri zbere kvetov. Teplé počasie totiž prinieslo typický symbol jari – snežienku.

Snežienka rastie na lúkach, v záhradách, lesoch či v hájoch. V týchto oblastiach je dovolené trhať kvety snežienok, ale aj napríklad cesnaku medvedieho. Zber je však zakázaný v chránených územiach Slovenska s tretím až piatym stupňom ochrany, teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách, ako aj v iných chránených areáloch. "Za nezákonné natrhanie kvetov hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3300 eur," informoval o tom hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Ak rastliny pochádzajú z voľnej prírody maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia, ľudia si ich môžu natrhať. Chránené územia s tretím až piatym stupňom ochrany sú podľa envirorezortu primerane označené a treba v nich chodiť po vyznačených trasách. Každý, kto má záujem nazbierať si jarné kvety, by sa mal vopred informovať a ubezpečiť, či na území, na ktorom tak chce urobiť, je zbieranie dovolené.

Aj v Bratislave sa nachádza niekoľko maloplošných chránených území. Ide o 14 chránených areálov, napríklad Jarovskú bažantnicu, Pečniansky les, Soví les a Chorvátske rameno. Ďalej ide o deväť prírodných rezervácií, napríklad Fialkovú dolinu, Kopačský ostrov, Ostrovné lúčky, Dunajské ostrovy alebo Starý háj, a tiež o tri prírodné pamiatky Rösslerov lom, Devínsku lesostep a Pánsky diel. Napokon sú to národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla a chránený krajinný prvok Vápenický potok.

Aktuálny zoznam chránených rastlín aj živočíchov možno nájsť na právnom a informačnom portáli Slov-Lex pod číslom 579/2008. Vymenúva všetky druhy vrátane spoločenskej hodnoty, teda výšky pokuty, ktorú by dotyčná osoba musela zaplatiť, ak by sa u nej rastlina našla.