Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Envirorezort avizuje zmeny vodného diela Slatinka aj elektrárne Ipeľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Koncepciou sa majú tiež aktualizovať potreby a možnosti zabezpečenia udržateľného zásobovania obyvateľstva pitnou vodou najmä pre deficitné oblasti východného Slovenska.

Bratislava 16. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR avizuje zmeny v prípade vodného diela Slatinka, prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ a vodárenskej nádrže Tichý potok. V aktualizácii koncepcii vodnej politiky plánuje zrušiť zákaz prípravy či investovania do týchto vodných stavieb. Návrh predložilo do skráteného medzirezortného konania.

V aktuálnej platnej koncepcii rezort uvádza, že štát nebude pokračovať v príprave a nebude investovať do troch vodných stavieb. "Išlo o politické rozhodnutie vlády, vychádzajúc z programového vyhlásenia vlády v roku 2021. Z dôvodu absencie odborných argumentov pre vylúčenie týchto projektov z prípravy MŽP SR predkladá návrh vypustiť opatrenia, ktoré taxatívne vymenovávajú vodné diela," priblížil.

MŽP vysvetlilo, že na určenie, či je pripravovaná stavba v súlade so záujmami štátu a ochranou životného prostredia, slúžia zákonné nástroje. Patria medzi ne konania v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), územné, stavebné a vodoprávne konania. "Bolo predčasné prejudikovať v koncepcii nevhodnosť konkrétnych projektov bez príslušného posúdenia a predloženia relevantných analýz," uviedol envirorezort.

Koncepciou sa majú tiež aktualizovať potreby a možnosti zabezpečenia udržateľného zásobovania obyvateľstva pitnou vodou najmä pre deficitné oblasti východného Slovenska. Vytvoriť sa podľa ministerstva má mechanizmus pre zlepšenie prístupu k zdravotne bezpečnej pitnej vode pre zraniteľné skupiny so zreteľom na sociálne vylúčené spoločenstvá.

"Aktualizácia adresuje potrebu posilnenia adaptačnej schopnosti a pripravenosti vodohospodárskeho sektora na negatívne vplyvy zmeny klímy a kritických období sucha tak, ako vyplývajú z poznatkov aplikačnej praxe," skonštatovalo MŽP.