Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce klimatický zákon predložiť na rokovanie čoskoro

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Návrh počíta napríklad s podaním klimatických žalôb na štát či so vznikom rady pre klímu, ktorá by mala kontrolovať jednotlivé rezorty v plnení klimatických plánov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Envirorezort chce klimatický zákon predložiť na rokovanie vlády v dohľadnej dobe. Je ešte potrebné doriešiť niektoré otvorené rozporové konania. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

"Zákon o zmene klímy je aktuálne po zapracovaní pripomienok, ktoré vyplynuli z medzirezortného pripomienkového konania a následných rozporových konaní s pripomienkujúcimi subjektami," priblížil Ferenčák.

Ministerstvo životného prostredia predstavilo koncom januára prvý slovenský klimatický zákon. Návrh počíta napríklad s podaním klimatických žalôb na štát či so vznikom rady pre klímu, ktorá by mala kontrolovať jednotlivé rezorty v plnení klimatických plánov. Cieľom má byť zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 o najmenej 55 percent v porovnaní s rokom 1990 a vzťahovať sa má na všetky sektory a ministerstvá.