Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Envirorezort ide obmedzovať jednorazové plasty

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zákon má byť súčasťou snáh ministerstva o zlepšenie odpadového hospodárstva na Slovensku.

Bratislava 14. júla (TASR) - Envirorezort pracuje na zákone, ktorý by mal obmedziť predaj jednorazových plastových výrobkov. V rozhovore pre TASR to povedal jeho šéf László Sólymos (Most-Híd). "Chcel by som, aby sme predbežný návrh mali pripravený do konca roka," priblížil. Ďalšie kroky zatiaľ nechcel konkretizovať.

Zákon má byť súčasťou snáh ministerstva o zlepšenie odpadového hospodárstva na Slovensku. "V posledných dvoch rokoch sme sa v tejto oblasti naozaj rozbehli. Obmedzili sme igelitové tašky, už druhýkrát sme novelizovali zákon o odpadoch, rozbehli sme rôzne kampane," uviedol Sólymos.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tiež presadzuje, aby Slovensko podporilo návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Tá chce zakázať predaj niektorých plastových výrobkov, ku ktorým existujú neplastové alternatívy. Má ísť napríklad o vatové tyčinky, príbory, taniere alebo slamky. Vyplýva to z materiálu v medzirezortnom pripomienkovom konaní.