Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Envirorezort neudelí viac povolení na vývoz mačkovitých šeliem

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Inšpektori zaznamenali na Slovensku za posledných desať rokov 23 majiteľov mačkovitých šeliem.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pozastavuje od 1. decembra vydávanie povolení na vývoz tigrov, leopardov, rysov, gepardov a púm a udeľovanie výnimiek zo zákazu komerčných činností s exemplármi mačkovitých šeliem. Dôvodom je nelegálny obchod najmä s tigrami, čo ohrozuje ich prežitie vo voľnej prírode. TASR o tom informoval hovorca envirorezortu Pavol Fejér.

Uviedol, že pre neutíchajúci dopyt po tigroch a produktoch z nich na účely tradičnej ázijskej medicíny zaznamenali aj rastúci trend nahrádzania týchto produktov inými druhmi mačkovitých šeliem.

Obmedzenia sa podľa MŽP netýkajú vývozu alebo komerčnej činnosti na výnimočný účel v jednoznačnom a preukázateľnom záujme ochrany, zachovania a záchrany populácie daných druhov vo voľnej prírode. Opatrenia vychádzajú aj z požiadaviek stanovených Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (Dohovor CITES).

Envirorezort doplnil, že prijatie opatrení smerujúcich k obmedzeniu vývozu a komerčnej činnosti iba na výnimočné účely ochrany, zachovania a záchrany daného druhu pomôže nielen zastaveniu produkcie a komerčného využívania exemplárov týchto druhov, a tým naplneniu našich medzinárodných záväzkov, ale zároveň prispeje k ochrane daných druhov vo voľnej prírode.

Inšpektori zaznamenali na Slovensku za posledných desať rokov 23 majiteľov mačkovitých šeliem. Porušenie Dohovoru CITES zistili u 11 majiteľov, pričom pri dvoch sa zistilo opakované porušenie.

Na nelegálne obchodovanie s ohrozenými druhmi šeliem na Slovensku upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.