Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Niektoré skládky svoju činnosť ukončili v roku 2020

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo životného prostredia zdôrazňuje, že aj v prípade zatvorenia skládok ich ostane v prevádzke viac ako 80.

Bratislava 15. januára (TASR) - Z avizovaného počtu 21 skládok, ktoré sa mali na začiatku tohto roka zatvoriť, svoju činnosť niektoré z nich ukončili v roku 2020. So skončením ďalších sa ráta v horizonte dvoch rokov. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. V rámci prijatých a pripravovaných zmien pri nakladaní s odpadmi nepredpokladá rezort v nasledujúcich rokoch vážne problémy v jednotlivých regiónoch.

Envirorezort zdôrazňuje, že aj v prípade zatvorenia skládok ich ostane v prevádzke viac ako 80. "MŽP SR úzko spolupracuje a komunikuje so Slovenskou inšpekciou životného prostredia o skládkach odpadov, pri ktorých je predpoklad ukončenia ich činnosti," priblížil odbor komunikácie.

Hovorca Združenia miest a obcí (ZMOS) Michal Kaliňák pre TASR povedal, že ministerstvo opakovane žiadali o predloženie stratégie, ako nakladať s odpadom v regiónoch, kde budú skládky zatvorené. Rezort im na požiadavku neodpovedal. MŽP, naopak, poukazuje nato, že Inštitút environmentálnej politiky vypracoval štúdiu, ktorá analyzuje vplyv zvýšenia cien pre obyvateľov dotknutých obcí a dostupnosť iných skládok pre ne. "Tým sa splnila požiadavka ZMOS. So zástupcami ZMOS envirorezort už rokoval," konštatuje odbor komunikácie. Pripomína, že cieľom ministerstva je, aby na skládkach končilo čo najmenej komunálneho odpadu a čo najviac bolo surovinovo a energeticky zhodnoteného.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia v novembri minulého roka pre TASR pripustil, že niektoré skládky by sa mali zatvoriť a ich počet nebude zanedbateľný. Ak by sa skládky nezatvorili, tak by Slovensku hrozili hospodárske škody. Za každú nezatvorenú skládku by v prvom dni mala SR dostať pokutu dva milióny eur, povedal minulý rok riaditeľ sekcie environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva Michal Bakyta.