Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Odpad pneumatík sa má zjednodušiť,často končia v prírode

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Po novom by sa mali bezplatne spätne zbierať nielen u distribútorov alebo v servisoch, ale aj na zberných dvoroch alebo na iných určených miestach v obciach.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zjednodušiť zber pneumatík, aby nekončili voľne pohodené v prírode. Po novom by sa mali bezplatne spätne zbierať nielen u distribútorov alebo v servisoch, ale aj na zberných dvoroch alebo na iných určených miestach v obciach. Envirorezort to navrhuje v novele zákona o odpadoch, ktorú minulý týždeň schválila vláda.

Legislatívna zmena má rozšíriť povinnosť pre výrobcov pneumatík zabezpečiť spätný zber odpadových pneumatík najmenej na jednom mieste v každom okrese. Má sa tak diať prostredníctvom distribútorov pneumatík alebo obcí, ak obec určí, že spätný zber odpadových pneumatík sa bude vykonávať na zbernom dvore alebo na inom mieste určenom obcou. "Pre zabezpečenie riadneho fungovania celého systému spätného zberu odpadových pneumatík je dôležitá povinnosť mať uzatvorenú zmluvu s týmito subjektmi, ak o to požiadajú," píše sa v návrhu.

Distribútori pneumatík budú mať po novom povinnosť zabezpečiť zhodnotenie odpadových pneumatík do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. "To je potrebné za účelom zabrániť možnému umelému zvyšovaniu celkového množstva vyzbieraných pneumatík o množstvo odpadových pneumatík, vyzbieraných v predchádzajúcom roku a za účelom zabrániť špekulatívnemu vytváraniu rôznych „medziskladov“ vyzbieraných odpadových pneumatík za účelom ich neskoršieho predaja konkurenčným výrobcom k plneniu ich vyhradených povinností v inom období," zdôvodnil envirorezort.

Podľa správy o stave životného prostredia, prevláda na Slovensku v nakladaní s odpadovými pneumatikami dlhodobo ich materiálové zhodnocovanie. V roku 2015 dosiahla jeho úroveň 38,13 percenta, energeticky bolo zhodnotených 22,86 percenta. Skládkovanie odpadových pneumatík je zakázané.