Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Envirorezort podporuje ekologickejšiu poľnohospodársku politiku

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Presadené riešenia skĺbia záujmy poľnohospodárov s ochranou prírody.

Bratislava 10. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR verí, že prijatie Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 - 2027 z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý vo štvrtok schválila vláda, pomôže ekologizácii poľnohospodárstva. Presadené riešenia skĺbia záujmy poľnohospodárov s ochranou prírody. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie envirorezortu.

Počas pripomienkového konania mal envirorezort množstvo pripomienok, ktoré sa nakoniec presadili a ktoré prispejú k ozeleneniu poľnohospodárstva, podporia farmárov, ale zároveň sú ústretové k životnému prostrediu a krajinotvorbe vrátane ochrany biodiverzity a území európskeho významu. Na základe prijatého dokumentu budú ministerstvá spolupracovať v oblasti kontrolných kapacít a participácie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).

Podľa ministra životného prostredia a predsedu Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu Jána Budaja (OĽANO) ide o dokument, ktorý má značný potenciál významne prispieť k udržateľnému využívaniu pôdy, podpore poľnohospodárstva či potravinárstva. "Na našich poliach je v skutočnosti veľmi pusto. Problémy, ktoré súvisia s nevhodným obhospodarovaním pôdy, odlesňovaním, stratou prirodzeného režimu vody v krajine či stratou priepustnosti pôdy, sú súčasťou každodenného života a pociťujeme ich už na vlastnej koži. Ťažko môžeme byť spokojní s existenciou najväčších monokultúr v celej EÚ. Preto podporujeme riešenia na ochranu a manažment krajiny, ktoré pomôžu v boji proti suchu a chemizácii prostredia a zabezpečia ekologickú stabilitu krajiny," povedal Budaj. Ako dodal, vedeli by si predstaviť aj výrazne ambicióznejšie ciele. "Verím, že tento potenciál Slovensko v nadchádzajúcom období využije naplno," doplnil.

Reforma poľnohospodárskej politiky a naplnenie jej cieľov, teda rozvoj udržateľnejších poľnohospodárskych postupov úzko súvisí aj so stratégiou Z farmy na stôl, ktorá je jedným z opatrení Európskej zelenej dohody. Zámerom stratégie je posun súčasného potravinového systému EÚ smerom k udržateľnému modelu. K dosiahnutiu udržateľného systému prispeje aj zelené verejné obstarávanie potravín a verejného stravovania, ktoré pripravuje MŽP SR.