Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Envirorezort podrobí prieskumu potenciálne enviromentálne záťaže

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko - MV SR

Patria sem napríklad Vlkanovské strojárne v okrese Banská Bystrica, sklad ťažkých vykurovacích olejov v Liptovskom Mikuláši, alebo lokalita Žabí majer v mestskej časti Bratislava–Rača.

Bratislava 5. marca (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má v pláne podrobiť podrobnému geologickému prieskumu 55 potenciálnych environmentálnych záťaží. Ako informoval hovorca rezortu Tomáš Ferenčák, rámcový projekt v hodnote zhruba 6,7 milióna eur chce rezort financovať z eurofondov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

"Pri 55 lokalitách sa spraví podrobný geologický prieskum, ktorý zistí stav pôdy, podzemných vôd a ďalších zložiek životného prostredia. Na základe výsledkov z prieskumu dôjde k vypracovaniu analýzy rizika. A v prípade potvrdenia znečistenia budú vybrané lokality odporúčané na sanáciu," priblížil hovorca, podľa ktorého chce rezort s prvými prieskumami už v prvom polroku tohto roka.

Najviac lokalít s plánovaným prieskumom sa nachádza v Banskobystrickom kraji (11), najmenej v Trenčianskom (2). Patria sem napríklad Vlkanovské strojárne v okrese Banská Bystrica, sklad ťažkých vykurovacích olejov v Liptovskom Mikuláši, sklad pesticídov v obci Kosorín v okrese Žiar nad Hronom alebo lokalita Žabí majer v priemyselnej zóne mestskej časti Bratislava–Rača.

Ďalšími potenciálnymi environmentálnymi záťažami sú bývalý závod ZŤS v extraviláne okresného mesta Malacky, areál bývalých Trnavských automobilových závodov v Trnave, Železničná stanica a depo situované v priemyselnej zóne obce Kúty v okrese Senica, bývalý sklad chemikálií v extraviláne obce Gbely, obaľovačka bitúmenových zmesí v extraviláne obce Brodzany v okrese Partizánske, sklad agrochemikálií v extraviláne obce Tekovské Lužany, okres Levice alebo časť priemyselnej zóny bývalého štátneho podniku Kovosmalt Fiľakovo.