Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Envirorezort predložil návrh Nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR

László Sólymos, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Nízkouhlíková stratégia si dáva za cieľ vybrať a analyzovať opatrenia nákladovo efektívnym spôsobom.

Bratislava 10. januára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR navrhuje opatrenia, ktoré môžu Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Návrh Nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050 predložilo MŽP do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Slovenská republika si plne uvedomuje závažnosť a rozsah hrozby menom zmena klímy. Aj z tohto dôvodu sa Slovensko, ako aj celá Európska únia a desiatky iných štátov na celom svete zaviazalo dosiahnuť klimatickú neutralitu už v roku 2050," uvádza sa v predloženom materiáli.

Nízkouhlíková stratégia si dáva za cieľ vybrať a analyzovať opatrenia nákladovo efektívnym spôsobom. Na realizáciu je podľa MŽP nevyhnutná podpora zo strany ostatných relevantných rezortov a orgánov štátnej a verejnej správy. "Je dôležité, aby boli tieto politiky a iné nesúvisiace politiky vzájomne prierezovo prepojené a konzistentné, či už medzi jednotlivými rezortmi, ale aj v rámci jednotlivých rezortov," píše sa v materiáli.

V stratégii navrhuje envirorezort aj ďalšie dodatočné opatrenia, ktoré by mali Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality. "Tieto dodatočné opatrenia nie sú v stratégii ešte podrobne analyzované, avšak v rámci jej aktualizácie o päť rokov bude prínosné, ak sa zahrnú do modelov," hovorí MŽP.

Pripomína tiež, že do roku 2050 bude potrebné, aby sa "vo všetkých sektoroch začali implementovať všetky ďalšie dodatočné opatrenia".