Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Envirorezort naďalej rieši sanáciu gudrónových jám v obci Predajná

Na archívnej snímke miesto skládky Gudrónové jamy v obci Predajná 29. júla 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Jamy nad obcou vznikali desiatky rokov uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Predajná 9. júna (TASR) – Starostka obce Predajná v okrese Brezno Tatiana Čontofalská verí, že aj napriek zrušeniu verejného obstarávania (VO) na sanáciu gudrónových jám, ktoré patria u nich k dlhoročnej envirozáťaži, sa dotiahne do zdarného konca. Ubezpečil ju o tom v stredu minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý zároveň vysvetlil, prečo jeho rezort zrušil VO. Konštatovala to starostka s tým, že obec a ministerstvo spolupracujú.

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Jamy nad obcou Predajná vznikali desiatky rokov uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Štátny podnik bol privatizovaný a po rokoch súdnych sporov sa rozhodlo, že za financovanie odstránenia envirozáťaží zodpovedá štát.

Ako zhrnul Budaj, VO na sanáciu toxických jazier v Predajnej z roku 2018 zrušili z dôvodu, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschopnosti. Minister vyhlási novú súťaž.

Budaj si vie predstaviť, že by sanáciu robili organizácie spadajúce pod ministerstvo, ako sú Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Do leta, kým sa preskúmajú možnosti štátnych podnikov, by mohlo byť známe, či envirozáťaž vedia odstrániť vlastnými silami a tiež navrhnuté riešenia. Odborníci z ústavu napríklad spresnia, či priesaky z hrádze znamenajú, že sa rozpadá.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a starostka obce Predajná Tatiana Čontofalská počas prehliadky miesta skládky Gudrónové jamy v obci Predajná 29. júla 2020.
Foto: TASR - Michal Svítok

Mne je jedno, či to bude štátny podnik alebo sa to bude financovať z eurofondov, len nech už konečne tieto toxické 'čierne oči' zmiznú. Som starostkou 23 rokov a ešte stále zostávam optimistkou,“ zdôraznila Čontofalská s tým, že ak prídu prívalové dažde, hladina pracuje, stúpa a ľudia v dedine sa obávajú následkov.

Zároveň informovala o projekte samosprávy na ochranu pretečenia gudrónových jazier, na ktorý žiada podporu ministerstva. „Na ochrane pred rizikami pretečenia sa budú podieľať experti štátnych vodohospodárskych podnikov v pôsobnosti ministerstva,“ dodal Budaj.