Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Envirorezort už podniká kroky na zníženie znečistenia ovzdušia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôvodom podania žaloby bolo prekračovanie maximálnych hodnôt častíc PM10 nameraných v ovzduší v Jelšave a aglomerácii Košice v rokoch 2005 až 2019, spresnil envirorezort.

Bratislava 9. februára (TASR) - Slovenská republika si len čiastočne splnila povinnosti v oblasti dodržiavania limitných hodnôt prachových častíc PM10. Vo štvrtok o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie, ktorý tak vyhovel žalobe Európskej komisie (EK) z júna 2021. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré v tejto súvislosti avizuje opatrenia na nápravu.

"Dôvodom podania žaloby bolo prekračovanie maximálnych hodnôt častíc PM10 nameraných v ovzduší v Jelšave a aglomerácii Košice v rokoch 2005 až 2019," spresnil envirorezort, ktorý rozhodnutie Súdneho dvora EÚ rešpektuje.

MŽP chce EK v najbližších týždňoch predstaviť opatrenia na úplnú nápravu nepriaznivého stavu, jedným z nich je aj výzva pre obce s najvyššou mierou znečistenia ovzdušia. "Výzva bude zameraná na výmenu starých kotlov či podporu výroby drevených brikiet a peletiek. Takýto krok má prispieť na zvýšenie kvality ovzdušia, ktoré nebude znečisťované spaľovaním druhotných tuhých palív značne prispievajúcich k vytváraniu smogu," spresnilo tlačové oddelenie ministerstva.