Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Znečistené ovzdušie spôsobilo vo svete vyše 6 mil. úmrtí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ministerstvo životného prostredia si uvedomuje, že Slovensko čelí problémom s kvalitou ovzdušia, preto vyvíja maximálne úsilie na odvrátenie tohto negatívneho javu, uviedol odbor komunikácie.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Znečistenie ovzdušia je najväčším environmentálnym zdravotným rizikom. Je zodpovedné za viac ako šesť miliónov predčasných úmrtí na celom svete. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti Medzinárodného dňa čistého ovzdušia a modrej oblohy, ktorý pripadá na 7. septembra.

Tohtoročným heslom kampane je "Spoločne za čisté ovzdušie". Cieľom je podľa MŽP zlepšiť životné podmienky pre obyvateľov a minimalizovať negatívne účinky znečistenia ovzdušia na zdravie a životné prostredie.

"Ministerstvo životného prostredia si uvedomuje, že Slovensko čelí problémom s kvalitou ovzdušia, preto vyvíja maximálne úsilie na odvrátenie tohto negatívneho javu," uviedol odbor komunikácie. Poukazuje napríklad na zákon o ochrane ovzdušia, informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí škôl či projekt Populair, ktorý má za cieľ šíriť osvetu o kvalite ovzdušia.

"Na zlepšenie ovzdušia niekedy stačí len mierne pozmeniť správanie a návyky jednotlivcov, aby sa dosiahli želané výsledky. Dnešný deň pripomína, že čistý vzduch a modrá obloha sú základnými právami každého obyvateľa a je na nás všetkých, aby sme pracovali spoločne na dosiahnutí tohto cieľa a zanechali budúcim generáciám prostredie, ktoré je zdravé, udržateľné a plné života," skonštatoval envirorezort.