Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort zruší od 1. januára Zelenú linku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zvierací ombudsman poukázal, že na linke pracujú dvaja stáli zamestnanci.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zruší od 1. januára Zelenú linku, kde mohli občania nahlasovať podozrenia z envirokriminality. K zrušeniu pristúpilo v rámci zefektívnenia hospodárenia s verejnými financiami. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie MŽP.

"Envirorezort bude riešiť podnety verejnosti obdobne ako iné ministerstvá. Zverejnená bude kontaktná linka pre verejnosť, kde bude možné podnet nahlásiť," priblížil odbor komunikácie. Pripomenul, že podnety v súvislosti s poškodzovaním životného prostredia je možné ohlásiť prostredníctvom Slovenskej inšpekcie životného prostredia. V prípade trestnoprávnych podnetov je k dispozícii aj enviropolícia.

"Zrušenie Zelenej linky vnímame ako veľmi nešťastný krok, v ochrane životného prostredia, vrátane zlepšovania podmienok pre týrané a opustené zvieratá na Slovensku ako krok späť. Vďaka tímu Zelenej linky dostali občania aj bezplatnú právnu pomoc," skonštatovala právnička iniciatívy Zvierací ombudsman Nikola Ďurčíková, ktorá je súčasťou tímu Zelenej linky.

V rámci iniciatív sa podľa nej momentálne snažia nájsť riešenie. "Pri všetkej snahe totiž nie je v našich silách odpovedať rýchlo a včas na podnety, ktoré dostávame cez sociálne siete, e-mailom či prostredníctvom sms správ. Zrušením Zelenej linky bude ich počet niekoľkonásobne vyšší," poznamenala Ďurčíková.

Zvierací ombudsman poukázal, že na linke pracujú dvaja stáli zamestnanci. Ďalší členovia tímu sú praxujúci študenti, doktorandi, právnici, chemici i prírodovedci, ktorí sa venujú konkrétnym prípadom a právnym analýzam.

Zelená linka vznikla v roku 2020. Prostredníctvom nej je možné anonymne ohlásiť porušovanie zákonov, ktoré majú chrániť životné prostredie.