Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na Slovensku zaznamenali nové vtáčie druhy

Na snímke bradáň žltohlavý. Foto: Anton Potaš

Vtáčí novici tak rozšírili zoznam 358 druhov zaznamenaných na Slovensku.


Bratislava 19. októbra (TASR) – Tohtoročné leto a jeseň priniesli ornitológom na Slovensku niekoľko dôvodov na radosť. Týkajú sa nových vtáčích druhov, ktoré boli na našom území zaznamenané.

Ako spresnil Ján Gúgh z ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko, na našom území sa po prvý raz objavili dva sibírske druhy spevavcov - strnádka malá a kolibiarik dlhochvostý. "Senzáciou bola však najmä návšteva vzácneho supa Adonisa z druhu bradáň žltohlavý, ktorý preletel z Álp do Tatier," uviedol Gúgh. "Ide o jedinca, ktorý bol vypustený v Alpách v rámci reintrodukčného programu druhu," informoval.

Dodal, že populácia bradáňov v Európe predstavuje zhruba 300-700 párov, pričom jej značná časť sa nachádza v Turecku, Rusku a Azerbajdžane. Najviac ich okrem týchto krajín žije v Európe v Španielsku a vo Francúzsku. "V krajinách ako Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, Grécko ich hniezdi len niekoľko párov," upozornil.

Vtáčí novici tak rozšírili zoznam 358 druhov zaznamenaných na Slovensku. Zaznamenanie ojedinelých vtáčích návštevníkov podľa Gúgha podčiarkuje význam systematického monitoringu a jeho prínosov. "Zároveň je znakom toho, že na Slovensku prebieha na viacerých miestach komplexný výskum, ktorý prináša významné poznatky," poznamenal Gúgh.