Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Európsky parlament: Slovenskí farmári čelia zastrašovaniu a útokom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Absolútnu prioritu by mala na Slovensku dostať pozemková reforma, keďže súčasný stav vytvára medzi farmármi, občanmi a verejnou správou prostredie nedôvery, zhodnotil český europoslanec.

Brusel 29. januára (TASR) - Európska únia berie problémy na Slovensku v oblasti korupcie ako veľmi vážne. Český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Tomáš Zdechovský to vyhlásil v utorok v Bruseli na zasadnutí parlamentného Výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT), počas ktorého boli predstavené závery decembrovej návštevy jeho delegácie na Slovensku, zameranej na kontrolu čerpania eurofondov v agrosektore.

Podľa Zdechovského, jedného z piatich členov tejto delegácie, išlo už tretie vyslanie takejto skupiny na Slovensko v danom roku, čo ukázalo uvedený "základný fakt", ktorý "nesmie spochybniť žiadny slovenský politik".

Dodal, že delegácia na Slovensku "nebola vítaná", pričom spôsob vyjadrovania popredných predstaviteľov štátu označil za "hanbu". Upozornil tiež na kontext návštevy - zavraždenie investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o údajnom zneužívaní agrodotácií. Ako sa zmienil ďalší z členov delegácie, britský poslanec Derek Vaughan, existujú dôkazy o tom, že malí poľnohospodári a osoby, ktoré upozorňujú na neprávosti, čelia na Slovensku zastrašovaniu či dokonca fyzickému násiliu.

"Farmári sú sankcionovaní odopieraním dotácií, pokiaľ upozornia na podvody. To je potrebné v správe zdôrazniť," povedal Zdechovský z politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP).

Poukázal pritom na prípady, keď polícia nerieši napádanie poľnohospodárov na poliach i napriek prítomnosti dôkazov. Ďalším problémom je podľa neho nedostupnosť európskych dotácií pre malé a stredné podniky.

Členovia delegácie podľa Zdechovského dostali následne mnoho podnetov týkajúcich sa ďalších problémov s dotáciami, ktoré zatiaľ neboli prešetrené. "Európska únia by mala ukázať, že nie sme bezzubá mašina, že proste chceme tie veci vyšetriť. A to, čo sme videli na Slovensku, proste musí mať konkrétne následky."

Absolútnu prioritu by mala na Slovensku dostať pozemková reforma, keďže súčasný stav vytvára medzi farmármi, občanmi a verejnou správou prostredie nedôvery, zhodnotil český europoslanec. Je tiež potrebné zamerať sa pri kontrolách na poradenskú činnosť tretích strán, kde je veľké riziko podvodov.

"Vzhľadom na to, že finálne znenie správy ešte nie je k dispozícii, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa k čiastkovým medializovaným informáciám z rozpravy vyjadrovať nebude," uviedol v reakcii pre TASR tlačový odbor slovenského rezortu pôdohospodárstva.

Vaughan zo skupiny socialistov a demokratov v EP zhodnotil decembrovú misiu CONT na Slovensku ako intenzívnu, vyjadril však počudovanie nad tým, že tri skupiny poľnohospodárov sa chceli s delegáciou stretnúť samostatne, hoci sa sťažovali na to isté. Hlavným predmetom ich sťažností bolo údajné nárokovanie si priamych platieb z EÚ veľkými spoločnosťami, ale aj zastrašovanie či fyzické násilie a súvisiaca nečinnosť vyšetrujúcich orgánov.

"Dozvedeli sme sa o tom, že Poľnohospodárska platobná agentúra konala v prospech veľkých firiem a taktiež sa neriadila rozhodnutiami súdov, ktoré boli v prospech malých poľnohospodárov," povedal Vaughan, pričom upozornil aj na pomalosť rozhodovania súdov v príslušných sporoch spôsobujúcu v niektorých prípadoch bankrot.

Europoslanci z výboru CONT navštívili Slovensko v dňoch 17. až 19. decembra 2018, aby preskúmali využívanie poľnohospodárskych dotácií z fondov EÚ. Nadviazali na spoločnú misiu výboru CONT s Výborom EP pre občianske slobody (LIBE), ktorá sa uskutočnila v marci 2018 po smrti Kuciaka. Okrem poľnohospodárov sa členovia delegácie stretli aj s "kritikmi z vlastných radov" či predstaviteľmi mimovládnych organizácií, štátnymi zástupcami, s ktorými hovorili aj o pokroku vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka.

"Mnoho farmárov, ktorí sa s nami stretli, bolo takpovediac kriminalizovaných štátnymi inštitúciami. Začali na nich posielať rôzne inšpekcie," potvrdil slovenský člen delegácie CONT Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Musíme vyslať jasný signál, že nie je trestným činom stretnúť sa s členmi EP, a podporiť tých, ktorí majú právo na dotácie EÚ," dodal.

Stretnutie s generálnym riaditeľom Poľnohospodárskej platobnej agentúry opísal Vaughan ako "namáhavé", keďže bol "defenzívny" alebo "neodpovedal na otázky". Ministerke pôdohospodárstva SR Gabriele Matečnej zase podľa neho museli vysvetliť samotnú úlohu CONT. Delegácia okrem iného odporučila, aby poľnohospodári "hovorili jedným hlasom", zatiaľ čo vláda by ich mala vypočuť a riešiť ich spory. Pokiaľ ide o spory pri žiadostiach o podporu, navrhujú zriadenie arbitrážneho orgánu, hoci samotná Poľnohospodárska platobná agentúra by mohla podľa Vaughana "urobiť omnoho viac".

Rakúska členka delegácie Claudia Schmidtová (EPP) na utorňajšom zasadnutí upozornila na nezrovnalosti v spolupráci ministerstva pôdohospodárstva SR s externou spoločnosťou a vyzvala na vyvodenie prísnych dôsledkov.

Úlohou Výboru EP na kontrolu rozpočtu je overovať legálnosť a efektívnosť výdavkov EÚ a podnikať kontrolné cesty do členských štátov i do tretích krajín za účelom preverenia využívania eurofondov. Zistenia výboru sú zverejnené na webovej stránke EP a berú sa do úvahy aj pri každoročnom udelení rozpočtového absolutória.