Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ESĽP odmietol sťažnosť voči SR za údajnú sterilizáciu, oznámilo MS SR

Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenska neuspela ani s podaným trestným oznámením. Rovnako bola neúspešná jej ústavná sťažnosť.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) odmietol sťažnosť Slovenky, ktorá sa sťažovala na porušenie svojich práv pri údajnej sterilizácii pri pôrode v prešovskej nemocnici v roku 1993. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová, ESĽP sa tak stotožnil s argumentáciou vlády a sťažnosť vyhlásil za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti.

Podľa Donevovej sťažovateľka tvrdila, že v dôsledku údajnej nezákonnej sterilizácie bola podrobená neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu, bolo zasiahnuté do jej práva na súkromný a rodinný život a bola diskriminovaná. Sťažovateľka sa odvolávala na operačný záznam o sterilizácii, vložený do zdravotnej dokumentácie. Nikde inde však takýto záznam nebol a rádiologické vyšetrenie v roku 2003 stopy po sterilizácii neukázalo. Sťažovateľka sa odmietla podrobiť dôkladnejším vyšetreniam.

Slovenska neuspela ani s podaným trestným oznámením. Rovnako bola neúspešná jej ústavná sťažnosť. Za pravdu jej nedal ani ESĽP, podľa ktorého vnútroštátne súdy vykonali dostatočné kroky s cieľom zistiť skutkové okolnosti prípadu. ESĽP konštatoval, že sťažovateľka nepodložila svoje tvrdenia o zlom zaobchádzaní v podobe údajne vykonanej sterilizácie alebo o nedodržaní procesných záruk zo strany vnútroštátnych orgánov dostatočnými dôkazmi.