Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Analýza k reforme ESO ukázala, že je priveľa riadiacich pracovníkov

Robert Kaliňák Foto: TASR/Michal Svítok

Reforma ESO by okrem iného mohla priniesť zlučovanie organizácií s rovnakým alebo príbuzným predmetom činnosti.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Ústredné orgány štátnej správy majú príliš veľa riadiacich pracovníkov. Ukázala to analýza k reforme ESO, ktorú vypracovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Podľa meraní rezortu je ideálnym stavom deväť podriadených na jedného riadiaceho pracovníka.

Skutočnosť je však taká, že z 22 ústredných štátnych orgánov našli experti iba jeden, v ktorom to tak bolo aj v praxi. Vo väčšine z nich (14) sa počet podriadených pohyboval od troch do približne päť ľudí.

Rezort vnútra sa pozrel aj na to, koľko ľudí má v ústredných orgánoch štátnej správy, medzi ktoré patria napríklad ministerstvá, na starosti podporné činnosti. Za zamestnancov podporných činnosti boli podľa analýzy poskytnutej médiám považovaní najmä pracovníci osobných úradov, odborov prevádzky, informatiky, ekonomiky, či personálne a mzdové oddelenia. Ideálny pomer zamestnancov podporných činností k celkovému počtu pracovníkov je podľa meraní rezortu 20 percent.

Z podkladov MV SR však vyplýva, že z 22 hodnotených štátnych orgánov malo deväť menej ako 20 percent pracovníkov zamestnaných v podporných činnostiach, 12 viac a jedna presne 20 percent. Najhoršie skončila organizácia s 33-percentnou zamestnanosťou v podporných činnostiach, najlepšie organizácia s deväťpercentnou zamestnanosťou. Z podkladov nie je zrejmé, ktoré to sú. Samotný rezort vnútra zamestnáva v podporných činnostiach 13 percent pracovníkov.

Reforma ESO by okrem iného mohla priniesť zlučovanie organizácií s rovnakým alebo príbuzným predmetom činnosti, domnieva sa MV SR. Z toho má vyplývať zdieľanie spomínaných podporných činností, a teda aj úspory. Rezort vnútra plánuje tiež znížiť počet úrovní riadenia a celkový počet riadiacich pracovníkov.

Úspory vyplývajúce zo zlučovania organizácií majú byť dosiahnuté aj konsolidáciou portfólia štátom vlastnených nehnuteľností, či spoločným obstarávaním. Rezort vnútra verí, že väčšie obstarávacie objemy umožnia dosiahnuť výhodnejšie ceny.